Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

"Det handlar om deras liv"

På tisdagen återupptogs rättegången mot Johan Persson och Martin Schibbye i Addis Abeba. Under förmiddagen har de bland annat berättat för domstolen varför de tog sig in i Etiopien illegalt. - De gjorde väldigt bra ifrån sig, säger Carl Bildts särskilda sändebud Carl-Henrik Ehrenkrona.

Rättegången är nu över för dagen, och Magnus Laupa, chef på bildbyrån Kontinent och uppdragsgivare till svenskarna, säger till GP:

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

- Det kändes stort att sitta mittemot Johan och Martin. Det handlar om deras liv.

Laupa var kallad som ett av vittnena till dagens förhandlingar.

Johan Persson och Martin Schibbyes advokat, Thomas Olsson, sammanfattade dagen på följande sätt:

- Som försvarare uppskattar man när rättegångens fokus ligger någon annanstans än på åtalspunkterna.

Han syftar på att dagens förhör mestadels kretsat kring Lundin Oil, och hur de båda journalisterna fick idén till det reportage de säger sig haft för avsikt att göra i Etiopien, snarare än kring eventuella terroristkontakter.

Schibbye gav sin version

Klockan tio på tisdagsförmiddagen återupptogs alltså rättegången mot de fängslade svenska journalisterna Johan Persson och Martin Schibbye. Schibbye gav på engelska sin version av vad som hände när de båda greps i den stängda Ogadenpronvinsen, och vilket uppdrag de hade befunnit sig på.

- Jag vill tacka för att jag får tala här i rätten. De allvarliga anklagelserna som riktats mot mig gör dessa ord till de viktigaste jag yttrat i mitt liv, sade han.

Både Martin Schibbye och Johan Persson gav en bakgrund till sin egen journalistiska gärning. Att de under flera år arbetat med världen som arbetsfält och gjort reportage på många oroliga ställen. De var också tydliga med att bara för att man träffar eller reser med gerillagrupper, nazister, motståndsrörelser innebär det inte att man sympatiserar med dem.

Johan Persson och Martin Schibbye beskrev också noggrant bakgrunden till de bilder där de hållit vapen i hand.

- Åklagarna visade upp bilder där jag stod med ett gevär. Det hade inget med vapenträning att göra. De bilderna var tagna i Somalia. Geväret tillhör en av hotellets vakter i staden Galkajo. Vakten satt i en plaststol på hotellets parkering, konstaterade Martin Schibbye och fortsatte:

- Jag ville intervjua vakten om hans liv, hans historia, och hur han slagits mot al-Shabab. Jag vet av egen erfarenhet att det kan vara en icebreaker att tala om khat och vapen. Jag gör det för att få honom att slappna av.

Problem med översättningen

Johan Persson var under sitt vittnesmål noggrann med att försöka rätta till en del översättningsfel från de förhör som hållits med honom. Till exempel att han skulle ha bott i Etiopien under ett år, att han tidigare skulle ha stridit mot den etiopiska armén, liksom att han skulle ha skrivit en bok om Etiopien.

- Jag kom till Etiopien med ett enda syfte – att göra mitt jobb som journalist. I jakten på ett unikt reportage gjorde vi en grov felkalkylering, vi reste in i landet utan visum. Vi hade ingen avsikt att skada Etiopien eller att stödja grupper vars avsikt är att skada Etiopien, konstaterade Johan Persson.

De båda svenskarnas advokat Thomas Olsson var på förmiddagen nöjd.

- Absolut, det var en mycket bra förmiddag. Alla domarna visade intresse för deras berättelser och ställde flera frågor, det är bra, säger han.

Även Kjell Persson, pappa till Johan var glad.

- Det känns bra. Jag tycker de framfört sin sak på ett mycket bra sätt.

Var det något som överraskade dig?

- Nej, det kan jag inte påstå. Jag kan den här historian utan och innan.

I morgon, onsdag, återupptas rättegången klockan 9.30 etiopisk tid. Domarens avsikt är att rättegången ska kunna avslutas under morgondagen.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.