Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Det ger du upp för Facebook

Det finns över 4,7 miljoner Facebookanvändare i Sverige och de blir fler för varje dag. Alla har godkänt Facebooks användaravtal, men vad har man egentligen gått med på?

Jan Rosén, professor i civilrätt vid Stockholms Universitet som har granskat avtalet, är kritisk.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

– Det är sunt att vara skeptisk. Facebook är en kommersiell aktör som sitter på en oerhörd mängd information som kan exponeras för missbruk, säger han.

Nu ska Facebook utredas på grund av övervakning av privata konversationer. Men företaget har även tidigare fått mycket kritik på grund av dess hanterande av personuppgifter.

Här är några exempel på vad du, som aktiv Facebook-användare, har gått med på:

  • Allt är öppet tills du gör det privat

I det "verkliga livet" är det mesta privat tills du väljer att dela med dig. På Facebook är det tvärtom. Du måste göra ett aktivt val för att begränsa tillgången till informationen och bilderna som du lägger upp på Facebook.

  • Facebook ser och har tillgång till allt

Även om du kan begränsa andra Facebookanvändares tillgång till dina bilder, statusrader, kommentarer och dylikt, kan du inte hindra Facebook från att ta del av informationen.

– Avtalet är utomordentligt förmånligt för Facebook. Användaren laddar upp all information själv. Oavsett om det är text eller bilder har Facebook enligt avtalet tillgång till allt, säger Jan Rosén.

  • Facebook har rätt att använda informationen du laddat upp i kommersiellt syfte

Varje Facebookanvändare delar med sig av sin upphovsrätt till Facebook. Företaget har enligt avtalet rätt att använda materialet som de behagar.

– De flesta ingår avtal med Facebook utan att själva förstå hur långtgående dessa avtal är. Det är oerhört stora informationsmängder som kan vara mycket värdefulla för andra aktörer. Det finns inget i användaravtalet som förbjuder Facebook att låta informationen vandra vidare, säger Jan Rosén.

Enligt Rosén skulle Facebook kunna ge ut en bok med alla dina privata bilder utan att det skulle vara olagligt.

– Nu säger jag inte att de skulle göra det. Men det finns risker för att personer kan dras in i kommersiella sammanhang som de själva inte har valt.

  • Facebook tjänar pengar på ditt privatliv

Facebook samlar information om dig som sedan används för att placera skräddarsydda annonser på din profil.

  • Alla tvister avgörs i USA

Enligt en klausul i avtalet avgörs alla tvister i USA och enligt amerikansk lag, berättar Rosén.

– Det finns ingen möjlighet att luta sig mot svensk rätt vid en eventuell tvist med Facebook. Det i sig gör att man bör ifrågasätta ett sådant avtal.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.