Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Det går som en dans för Adriana

Adriana Mendes utsågs på måndagen till Årets nybyggare pionjär i väst för att framgångsrikt ha startat Adrianas Danshus i Gamlestan.

- Det är jätteroligt. Jag ringde direkt till min mamma Luzia när jag fick veta att jag skulle få det här priset. Vi började gråta båda två, säger en Adriana Mendes, 36 år, som äger och driver Adrianas Danshus i Gamlestan, med över 1 000 elever och 24 i personalen.

Hon fick motta priset som Årets nybyggare pionjär i väst, av landshövdingen Lars Bäckström, med motiveringen:

"Genom sin passion för dans och genom att ta nya utmaningar samt skapa ordning och reda i en bransch där det är lätt att ta snedsteg har Adriana Mendes inte bara lyckats utveckla en lönsam verksamhet utan också blivit ett föredöme för andra dansentreprenörer".

Adriana Mendes, 36 år, kom till Sverige från Brasilien för 15 år sedan och har haft dansen som livsmål och passion ända sedan barnsben. Det var full fart från dag ett i Sverige. Svenska för invandrare i sex månader, och sedan satte hon igång och började arbeta som danslärare i södra Göteborg och i Kungsbacka.

Efter några år bildade hon eget företag och har drivit dansutbildningar på fem olika platser i Göteborg, främst salsa och latinodanser och har framgångsrikt dragit igång Scandinavian Salsa Congress, som lockar tusentals deltagare till staden varje år.

Så det var det ingen gröngöling som fick erbjudandet att ta över den 900 kvadratmeter stora Danshuset i Gamlestan, som gick i konkurs i fjol.

- Oh my God! tänkte jag. Men min revisor räknade på det och sa att om det finns någon som kan klara av detta så är det du! Så jag beslutade mig för att ta över dansskolan. Sedan dess har jag och min bror Aldo arbetat non-stop, säger Adriana Mendes.

Självklart är hon glad och stolt, och samtidigt nästan lite överväldigad av utmärkelsen. Men hon är noga med att betona att hela hennes familj, mamma Luzia och brodern Aldo har en lika stor del i framgången.

Årets nybyggare pionjär och Årets nybyggare nystart i väst är utmärkelser som delas ut för att visa fram vilken viktig kugge utlandsfödda företagare är för Göteborgsregions näringsliv och för många göteborgares försörjning.

I år gick utmärkelsen till Hanna Asi som driver företaget Nazfat.

Vinnarna går vidare till den nationella tävlingen.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.