Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

"Det finns flera faktorer som gör fallet ovanligt"

Rädda, arga och otrygga – så reagerar vi på misshandeln.

– Överfallet kan säkert påverka den stereotypa föreställningen att våld är vanligt. Risken är att äldre kommer att uppleva en obefogad rädsla och otrygghet. Det är betydligt vanligare att yngre utsätts för våld, det här fallet kan ge en vilseledande bild av hur verkligheten ser ut, säger sociologen Sven-Åke Lindgren.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Varför väcker fallet så starka känslor?

– Efter att ha läst skildringen i medierna verkar det röra sig om ett synnerligen rått och brutalt överfall. Det finns flera faktorer som gör fallet ovanligt. Dels är det flera gärningsmän som attackerar ett ensamt offer, och dels är det en väldigt stor ålderskillnad mellan dessa.

– En äldre och försvarslös människa som blir attackerad väcker en avsky och undran i samhället.

Spelar det in att det skedde på dagen?

– Tillsammans med gängfaktorn kan det absolut ha spelat en roll för att det blivit så uppmärksammat. Att sådant här sker när det är ljust och på en plats som förväntas vara fridfull sticker ut.

– Hade misshandeln skett under en mörk kväll hade nog reaktionerna varit annorlunda. Då hade man förmodligen lagt en del av skulden på offret, ifrågasatt om det var så välbetänkt att vara där just då. Vi tänker också lätt att om något sådant här sker på natten är det gängrelaterat.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.