Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

"Det är självklart skrämmande"

Israels säkerhetsråd gav på måndagen militären klartecken att försöka stoppa den internationella hjälpkonvojen Ship to Gaza. Flottan ligger i Aten och väntas bege sig till Gaza inom några dagar, men oron för ett israeliskt ingripande växer.

- När jag åkte ner var jag lugn, övertygad om att propagandaförlusten från förra årets händelser var för stor för att Israels militär skulle ingripa mot flottan igen. Nu känns det mer osäkert och det är självklart skrämmande, säger Erik Helgeson som är förtroendeman för Svenska Hamnarbetarförbundet i Göteborg.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Han är en av tjugotalet svenskar som ska delta i aktionen, just nu på plats i Pireushamnen utanför Aten där han hjälper till att lasta båtarna som ingår i årets flotta Freedom Flotilla II – Stay Human.

- De senaste dagarna har fartygen utsatts för flera oanmälda inspektioner från myndigheterna. Det är den grekiska regeringens sätt att hantera pressen från Israel, säger han.

Trots att det är på tisdagen inleds en generalstrejk i det politiskt skakiga Aten gör hamnarbetarna ett undantag för Gazaflottan och förberedelserna för avgången mot Gaza fortsätter. Hundratals politiker, läkare och kulturarbetare kommer inom de närmaste dagarna att borda de tio fartygen. De många journalister som ska följa med och bevaka aktionen hotades i söndags med tioåriga inreseförbud i Israel om de väljer att kliva ombord, men efter kraftig internationell kritik vacklar nu Israel i den frågan.

Regeringen är dock desto tydligare på punkten om att hindra flottan från att nå Gaza – hotet om ett militärt ingripande blir allt tydligare. På måndagen gav Israels säkerhetsråd tummen upp för militärens planer på att ta över skeppen om de närmar sig Gaza, och oron för att förra årets scenario ska upprepa sig växer.

Då, i maj 2010, bordades sex av fartygen i flottiljen av israelisk militär och nio turkiska passagerare sköts till döds. FN:s råd för mänskliga rättigheter har konstaterat att uppförandet från Israels militär var "oproportionerligt för tillfället och visade nivåer av totalt onödigt och ofattbart våld".

Israels blockad av Gaza är nu inne på sitt femte år och även om den lättade något efter händelsen i fjol kvarstår många begränsningar av transporter från och till området. FN, EU och stora delar av det internationella samfundet har slagit fast att blockaden av den lilla strandremsan mellan Medelhavet och Negevöknen strider mot folkrätten. Områdets yta är bara en fjärdedel av Ölands, men hem åt en och en halv miljon människor som på grund av blockaden saknar mediciner, byggmateriel och mycket annat. Nästan varannan person är arbetslös.

Israel menar att blockaden är nödvändig för att hindra vapensmuggling till den terrorstämplade Hamasregimen i Gaza, och uppfattar Ship to Gaza-projektet som ett stöd för Hamas. Kritiker av frihetsflottiljen anser att aktionen demoniserar Israel och på så sätt är kontraproduktiv för möjligheten till fred mellan Israel och Palestina. Även FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon har uttalat sig med viss skepsis och kallat aktionen för "en onödig provokation".

- Personligen tror jag tvärtom, att vårt stöd blir en injektion av hopp för den unga Gazabefolkningen vilket är helt avgörande för att de ska kunna välja fredliga vägar i framtiden, säger Erik Helgeson.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.