Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Det är gott att äta i Europa

Den som gillar mat bör hålla sig i Europa. Hjälporganisationen Oxfams nya index över bra och prisvärd kost har idel europeiska länder i topp 20, med Australien som enda undantag på åttonde plats.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Listan toppas av Nederländerna, strax före Frankrike och Schweiz. Sverige och Danmark delar på fjärdeplatsen tillsammans med Belgien och Österrike.

Dålig och dyr mat hittar man i första hand i Afrika. Förutom fyra asiatiska länder är det bara afrikanska länder bland de 30 sämsta. Allra värst är det i Tchad, följt av Etiopien och Angola.

Oxfams index kallas Good enough to eat, och har fyra måttstockar: Finns det tillräckligt med mat, har folk råd att äta, håller livsmedlen bra kvalitet, och bidrar dieten till god hälsa.

125 länder är med i indexet. Från resten av världens cirka 200 länder finns det för lite eller för opålitlig information.