Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Det är dags för en ny bostadspolitik

S lovar att bygga minst 10 000 bostäder i Göteborg fram till 2015, skriver Mona Sahlin (S), Anneli Hulthén (S) och Leif Pagrotsky (S).

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Den socialdemokratiska politiken sätter jobb och välfärd i centrum. Investeringar i bostäder ger jobb idag och förbättrar arbetsmarknaden i morgon. Men för högerregeringen är bostadspolitiken lågt prioriterad. Borgarnas bostadspolitik hindrar människor att flytta för att ta nya jobb eller påbörja en utbildning. Den ökande trångboddheten gör att många tvekar att bilda familj. Sverige behöver en regering som orkar ta ansvar och föra en bostadspolitik värd namnet.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Gapet mellan befolkningsökning och bostadsbyggande har ökat radikalt under Reinfeldts år vid makten. Boverkets prognoser för kommande år ligger långt under behoven, inte minst gällande hyresrätter. Vallöftet från S i Göteborg är därför att det ska byggas minst 10 000 bostäder i Göteborg fram till 2015. Ytterligare minst 1000 reserveras för unga.

Bristen drabbar särskilt unga. Drygt hälften av landets kommuner uppger att de har brist på bostäder för just ungdomar. Byggandet av studentbostäder har nästan upphört. Över hälften av landets högskolestudenter studerar på en ort med brist på lämpliga bostäder för studenter.

På fem år har kostnaderna för byggandet ökat med över 20 procent – nästan dubbelt så mycket som genomsnittet för EU-länderna. Hyrorna blir därefter. Utöver detta har den borgerliga regeringen konsekvent valt att missgynna hyresrätten och bostadsrätten, bland annat genom att undanta hyresrätten när ROT-avdraget infördes. Som en panikåtgärd efter fyra förlorade år har Mats Odell (KD) i all hast nu tillkallat en arbetsgrupp med representanter från branschen. Vinner vi rödgröna valet kommer att vi att införa ROT-stöd även för flerfamiljshus.

Fördubblad nyproduktion

Vi vill möta bostadsbristen med ökat byggande. Vårt mål är att nyproduktionen av hyresrätter redan under nästa mandatperiod ska fördubblas. På sikt ska bostadsbyggandet upp till 40 000 bostäder om året. Möjligheterna att klara detta är beroende av den ekonomiska utvecklingen samt insatser från kommunerna. För att driva på nyproduktionen av prisvärda och energisnåla hyresrätter föreslår vi ett nytt investeringsstöd.

Vi vill sänka fastighetsskatten för hyres- och bostadsrättsfastigheter. Vårt förslag sänker hyran med cirka 500 kronor per lägenhet och år. Detta gynnar stora grupper som bor i hyresrätt. Vi vill också slopa skatten per studentrum och i stället beskatta en hel studentkorridor som en bostad. Detta ger förutsättningar för sänkta hyror med uppemot 1 000 kronor per år.

Under den borgerliga regeringen har över 40 000 kommunala lägenheter sålts ut. Vi vill utveckla de kommunala bostadsföretagen i stället för att avveckla dem.

Det är dags för en ny och allvarligt menad bostadspolitik. Göteborg behöver därför en rödgrön regering som orkar och vill ta det ansvaret.

Mona Sahlin (S)

partiledare

Anneli Hulthén (S)

kommunalråd

Leif Pagrotsky (S)

riksdagsledamot