Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

"Det är bortom rimlighetens gräns"

Anklever, havskräftor och sprit. Lisebergsledningens middagar och representation blir nu ett fall för Göteborgs stads revisorer.

Eshag Kia (S) är vice ordförande i nämnden för Göteborgs stadsrevision. Han är speciellt utsedd för att kontrollera Lisebergs ekonomi under innevarande år, tillsammans med en kollega.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

- Det är inte förbjudet i Göteborgs stad att bjuda på alkohol, men enligt min tolkning ligger konsumtionen i det är fallet bortom rimlighetens gräns. Det föranleder en djupare granskning när det gäller förtäring av alkohol även i samband med andra middagar, kurser och konferenser, säger han.

Som GP kunde avslöja på fredagen ligger kostnaden för representation hos Lisebergs ledning och styrelse på 3,3 miljoner under de senaste fyra åren. Vid flera tillfällen har styrelsen och externa besökare bjudits på alkohol för tiotusentals kronor.


Starkprit
Vid representation med Mamma Mia-ensemblen drack det exempelvis jägermeister för 2550 kronor. Och vid styrelsemiddagen 2008 dracks det starksprit för flera tusen kronor. Hos många andra kommunala bolag hade det varit otänkbart.

– Starksprit får överhuvudtaget inte förekomma. Till en måltid gäller max två glas vin eller öl. Det handlar om värderingar. Det är stor skillnad att bjuda på ett glas öl till julbordet mot att bjuda på starksprit, säger Stefan Lundqvist, vd på Higab.

Hos Gatubolaget är policyn likadan. Två glas gäller. Och ingen starksprit.

– Vi vill vara specifika så att alla vet vad som gäller. Julbord har vi inte ens, och skulle vi ha det får den som vill ha nubbe stå för det själv, säger Jan Melin, administrativ chef på Gatubolaget.

Även Göteborgs stadsteater menar att det är restriktion som gäller. Ett glas vin till maten är okej, medan starksprit inte är det. Men till julbordet serveras ingen alkohol alls.

– Det äter vi dagtid så det brukar vara alkoholfritt, säger Marianne Skoglund, personalchef.


Handlar om nivå och kostnad
Hos Got Event är starksprit däremot okej. I alla fall när det gäller extern representation.

– Har vi internationella besökare kan vi bjuda på cognac efter maten. Det handlar inte om hur stark spriten är, utan om nivån och kostnaden, hur mycket vi bjuder på. Fördrar man cognac framför öl är det inte upp till oss att moralisera, säger Magnus Bryngnäs.

Internt menar han dock att det inte förekommer alkohol.

– Det är extremt sällan. Vid julbordet är ett eller två glas vin standard, säger han.

Liseberg anger i sin policy kring alkohol att "måttlighet bör eftersträvas" och att representation handlar om att visa "normal gästfrihet". Och de försvarar sig med att de inte direkt bör jämföras med andra offentliga verksamheter.

- Vi blir bedömda med samma måttstock som exempelvis sjukvården. Men det är en helt annan kultur. Vi rör oss ju mer world-wide, det finns stora skillnader, säger ekonomidirektör Gerth Stenevang.

Det handlar om att bjuda externa gäster på ett gott mål mat.

Mats Wedin tog exempelvis emot Alain Trouvé (ordförande för internationella organisationen IAAPA) på Thörnströms kök den 6 mars 2008. De åt bland annat ankleverterrine, confiterad havskräfta och smörstekt hälleflundra. Till det drack de fyra glas vin. Nota: 1695 kr.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.