Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Det är aldrig för sent att börja spara

Bli inte nervös om du inte börjat pensionsspara än. Det är nämligen aldrig för sent att sätta igång – även om du inte öppnat ett enda orange kuvert. Så här kommer du igång, oavsett om du har tio, tjugo eller trettio år kvar till pensionen.

Patric Nilson, försäljningschef på Länsförsäkringar, kan ge lugnande besked för den som inte har börjat spara till pensionen än.
– Det är absolut inte för sent att börja pensionsspara. Det är klart att man tjänar på att vara ute tidigt. Men jag har full förståelse för att en 20-åring inte fokuserar på pensionen. Då kanske man köper bostad – som senare kan bli en del i pensionen.

Många tycker att pensionssparandet känns tråkigt och skjuter det framför sig. Man tänker att det löser sig nästa år, och ibland är man också rädd för att ta reda på hur det står till med pensionssparandet. Men lugn, har du arbetat har du också tjänat in allmän pension och tjänstepension.
– Generellt är det bra att tänka vad man vill ha ut av sin pension i jämförelse med den lön man har i dagsläget. Om du är 45 och vill gå i pension om tjugo år, börja med att kolla hur sparandet ser ut i dagsläget och sedan får man lägga upp ett passande sparande. En konkret siffra som är lätt att greppa är att tänka på sin pension som en procent av sin nuvarande lön. Då är det ganska lätt att anpassa pensionssparandet efter det.

För den som vill går det att göra ett aktivt fondval när det kommer till den del av den allmänna pensionen som du själv kan påverka. Det finns olika fonder att välja på: aktiefonder, räntefonder, blandfonder och generationsfonder.
– Man kan alltid välja generationsfonder, då tar man efter den åldersgruppen man är född i. Har man mer än tio till tjugo år kvar till pensionen är det smart att välja breda aktiefonder som sprider ut risken, till exempel en globalfond. Om pensionen ligger närmare i tiden så kan man välja en kombination av räntefonder och breda aktiefonder.

 

Till den som inte öppnar sina orange kuvert och är orolig att bli dömd för sin okunskap har Patric Nilson ett gott råd.

– Självklart ska man öppna sitt kuvert och läsa det! Många skäms för att de inte förstår systemet, men faktiskt är det vanligare än vad man kan tro. Ta hjälp av en kunnig rådgivare som kan förklara och reda ut alla begrepp. De allra flesta blir väldigt nöjda efter en rådgivning hos oss och känner sig lugnare och tryggare. Vi hjälper dig anpassa sparandet efter din livssituation så att du får ut det allra mesta av din pension. Ett lönsamt råd – ta ansvar för din framtida lön.