Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Designgruppen Front får Torsten och Wanja Söderbergs pris.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Designpriset till Front

Front får Torsten och Wanja Söderbergs pris på en miljon kronor. Priset som delas ut i Göteborg är världens största inom design och konsthantverk.

På torsdagen avslöjades att Torsten och Wanja Söderbergs pris i år går till den svenska designgruppen Front. Gruppen består av tre industridesigners, Sofia Lagerkvist, Charlotte von der Lancken och Anna Lindgren som inledde sitt samarbete redan under studietiden på Konstfack.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Presskonferensen hölls traditionsenligt på Röhsska museet och tillkännagivandet gjordes av museets chef Ted Hesselbom, som också är prisnämndens ordförande.

- Det är en stor ära och en fantastisk möjlighet till att investera i utvecklingsprojekt utan beställare, en möjlighet att testa nya material i mer experimentella projekt, kommenterar Sofia Lagerkvist i Front.

De tre medlemmarna i gruppen samarbetar i samtliga projekt de arbetar med. Bland deras produkter finns bland annat Horse lamp, en häst i fullskala med lampskärm på huvudet, och Pig tray, en gris som utgör stommen till ett bord.

- Vi bygger på varandras idéer och ser till kollektivet i första hand. Det är roligare att vara fler, säger Sofia Lagerkvist.

Juryn skriver i sin motivering att innovation och nyskapelse är ett par kriterier för priset och att de varit betydande vid årets val.

"Fronts design har ofta skapats i samverkan med flera olika kompletterande kompetenser, som hantverkarens och industriproducentens, men också med mer oväntade kompetenser som magikerns eller historikerns. Historisk kompetens kombinerad med en hög och genomarbetad kunskap om dagens viktigaste designverktyg, det digitala, skapar nya förutsättningar med nya material. Prisnämnden ser ett flöde av förnyelseprocesser i gruppens produktion", skriver juryn.

Torsten och Wanja Söderbergs pris ska främja konsthantverk och design i Norden och instiftades inför 100-årsminnet av affärsmannen och donatorn Torsten Söderbergs födelse. Sedan 1994 delas det ut årligen i anslutning till hans födelsedag den 4 november och är med prissumman en miljon kronor världens största designpris. Pengarna kommer från Torsten och Ragnar Söderbergs stiftelser.

Förra året gick priset till den finske formgivaren Harri Koskinen.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.