Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

Henrik Trygg, VD, och Martin Meixner, Vice VD, på Bricks and Lime

Deras företag skänker 1% till Göteborgs Stadsmission

Tanken var enkel: När Henrik Trygg och Martin Meixner bestämde sig för att starta en egen murarfirma skulle var hundrade tegelsten gå till behövande. Inspirationen kom från företag i USA och numera finns allt med i beräkningarna. 1% av företagets omsättning skänks till välgörenhet.

– Vi är fortfarande ett relativt nystartat bolag, så vi har bara ett år bakom oss som vi skänkt pengar. Då gick det till Göteborgs Stadsmission. Att ge till dem var ett ganska enkelt val för oss. Tänk dig själv just nu när det är så kallt ute och det finns folk som tvingas sova i minus tolv. Det är hemskt att det ska behöva vara så men bra att det finns någon som gör något åt det.

För Henrik och Martin är konceptet med att ge 1% av omsättningen till välgörenhet inga konstigheter, utan han ser det som en utgift precis som alla andra. Men det handlar också om att slå sig fram i en konkurrensutsatt bransch och att sporra medarbetarna till att känna att deras arbetsinsats på jobbet är en del av något större, menar Henrik.

– Den hundrade tegelstenen gör att 1% blir så visuellt tydligt. Något alla som arbetar här märker. När vi varit någonstans och murat kan vi ta ett steg tillbaks och titta på vad vi gjort och då se att "ja, var hundrade tegelsten här. Den har gått till behövande". 

Partners med Göteborgs Stadsmission

Förra året bestämde sig Henrik och Martin på Bricks and Lime att bli Göteborgspartners till Göteborgs Stadsmission. För dem betyder det att företaget gör mer än bara skänka pengar, det betyder även att man bidrar får möjlighet att vara med på nätverksträffar och aktivt bidra i Göteborgs Stadsmissions aktiviteter. Men framförallt känner de att det är värdefullt att veta att man bidrar till det långsiktiga arbetet som välgörenhetsorganisationen utför. Något han får medhåll av Jennie Elheim, insamlingschef på Göteborgs Stadsmission.

– Genom att vara partner till Göteborgs Stadsmission gör man verklig skillnad för vårt samhälle. Vi kan med hjälp av stödet arbeta långsiktigt och metodiskt för att både möta de akuta behov som uppstår till följd av social utsatthet och fattigdom, och för att stötta människor på vägen mot en egen försörjning, en egen bostad och ett bättre liv, säger Jennie.

Ett sätt att visa tacksamhet

För alla på Bricks and Lime handlar gåvorna till Göteborgs Stadsmission till stor del om eftertanke och att visa tacksamhet för det man har. 

– Det finns för många där ute som har det svårt. Som saknar tak över huvud eller mat för dagen och vi vet att genom att bidra till Göteborgs Stadsmission kan vi hjälpa dem som behöver. Därför är vi otroligt tacksamma och uppskattar verkligen det arbete som Göteborgs Stadsmission gör.  

Med 15 anställda har Bricks and Lime en stor blandning i gänget, som Henrik uttrycker det. Både murande män och kvinnor, ensamkommande och politiska flyktingar.  

– Det är häftigt hur ett företag kan gå ihop tillsammans och göra en större skillnad, säger han och fortsätter:

– Det är många av oss som vet hur det är. Hur det är när det är riktigt illa. Som haft tuffa uppväxter eller perioder där man behövt hjälp. Och även fått det. Kan vi, som företag, hjälpa andra ur den sitsen, då är det värt varenda krona, avslutar Henrik Trygg.