Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den täta staden behöver sina parker

Vi är glada att se att Liberalerna förespråkar tät blandstad med närhet till kollektivtrafik. Dessvärre missar de hur viktigt det är med gröna inslag, skriver de rödgröna i Göteborg.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Replik

Frihamnen, 25/1

Den täta staden behöver sina parker och för att möta målen om tillgång till stadsdelspark så behövs Jubileumsparken. Parken är med sin närhet till vattnet unik för Göteborg, vilket gör den intressant för invånare från hela staden och en viktig mötesplats för alla göteborgare. Därför måste den vara större än en liten lokal stadsdelspark. Väl tilltagna gröna offentliga rum av hög kvalitet är en förutsättning för den attraktiva, levande stad vi vill bygga på Frihamnen.

Det är glädjande att Liberalerna utgår från rekommendationerna från UN-Habitat. Intressant nog möter Frihamnen UN-Habitats mål om 150 invånare per hektar och det trots att planområdet innehåller massor av vatten. De kommande etapperna i utvecklingen av Frihamnen kommer höja den genomsnittliga exploateringen till en bra bit över 150 invånare per hektar.

Rejäl förtätning

Vi ser fram emot Liberalernas stöd när vi vill öka bebyggelsen till UN-Habitatnivå i områden utanför city där de allra flesta planer för utbyggnad ligger. Det är där i mellanstaden som en rejäl förtätning kan skapa levande stadsdelar. Under hela 2015 har Liberalerna varit tysta om UN-Habitat och till och med ofta röstat emot när vi rödgröna föreslagit ökad bebyggelse.

Vi välkomnar Liberalernas engagemang för kollektivtrafiken och insikt att vi behöver grunda vår stadsbyggnad på forskning och vedertagna rekommendationer. Låt oss därför tillsammans möta både UN-Habitats mål och kommunens grönstrategi som bygger på etablerad forskning, för en tät, grön och blandad stad.

David Hammarsten (MP)

ersättare Byggnadsnämnden

Ulf Kamne (MP)

ordförande Byggnadsnämnden

Johannes Hulter (S)

vice ordförande Byggnadsnämnden

Johan Zandin (V)

ledamot Byggnadsnämnden