Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Den nya gryningen har inletts

Går jorden under i dag, eller börjar en ny tidräkning?Åsikterna går isär.

Tusentals flummare, mystiker och nyfikna väntades under fredagen, "den 13:e baktun", ta sig till den utdöda mayacivilistationens ruinstäder för att fira inledningen av en ny era i den mayanska tidräkningen.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Meningarna var delade om fredagen bara är ett slags millennieskifte, eller om det är världens undergång som stundar.

I Guatemala hålls officiella firanden för att uppmärksamma tidsskiftet i mayakalendern vid bland annat den forntida mayastaden Tikal. Guatemalas president Otto Perez Molina och Costra Ricas dito Laura Chinchilla finns bland de tusentals gästerna. Ceremonierna är avsedda att hedra arvet efter mayacivilisationen. Nedanför den stora jaguarens tempel, byggt 682-721 efter Kristus, hölls under gårdagskvällen framträdanden av dansare klädda likt de gamla mayas med fjäderplymer, masker och med brinnande facklor.

Vid tolvtiden svensk tid inleddes "Oxlajuj Akabal", den nya gryningen, vid Tikal, där Perez Molina kommer att be till Skaparen för sitt lands välstånd och säkerhet, rapporterar spanska nyhetsbyrån Efe.

Redan i torsdags kväll började mayadansare åkalla ormguden nära ruinstaden Chichen Itza i Mexiko. Tillresta västerländska besökare ägnade sig i stället åt meditation för att invänta en "gyllene era av humanism".

Svenska beredskapsmyndigheten MSB hälsar att den prioriterar risker som vilar på vetenskaplig grund, till exempel epidemier och terrorhot.

För säkerhets skull dementerar även FN att man i hemlighet skulle ha delat ut biljetter till en ark som ska rädda utvalda från undergången. Biljetterna finns i alla fall att köpa på kinesiska webbplatser för tio yuan, motsvarande drygt tio kronor.

USA:s rymdstyrelse Nasa har blivit kontaktade av tusentals oroliga människor som bett om råd inför domedagen. Nasa har därför lagt upp en särskild hemsida för att slå hål på föreställningarna om mayakalendern. Nasa intygar på hemsidan att världen inte kommer att ta slut i år: "Vår planet har klarat sig fint i mer än fyra miljarder år, och trovärdiga forskare från hela världen ser inga hot knutna till just 2012".

Den ryske presidenten Vladimir Putin intygade i går att världen inte kommer att gå under förrän om i alla fall 4,5 miljarder år, rapporterar Reuters.

Genom århundradena har jordens undergång förutspåtts otaliga gånger. Den amerikanske frikyrkopastorn och radioprataren Harold Camping har gjort flera felaktiga förutsägelser, liksom bland annat även Jehovas vittnen. Det kristna millennieskiftet för snart tretton år sedan satte också fart på ett flertal domedagsprofetior, skriver norska Verdens Gang på nätet.

De flesta tar dock uppgiften om världens slut med en god nypa salt.

"Ja, vi lever fortfarande", konstaterar turistorganisationen Tourism Australia krasst på sin Facebooksida, efter att ha bombarderats av frågor från nyfikna som undrat om landet - ett av de första att se solen stiga i dag - överlevt eller inte.

Men då har också premiärminister Julia Gillard tidigare under månaden lovat att kämpa emot, oavsett om apokalypsen kommer i form av "köttätande zombies, demoniska helvetesmonster eller K-popens (den koreanska popindustrins) totala triumf".

I Taiwan har en elektronisk nedräknare monterats på en två våningar hög replik av en mayapyramid utanför naturhistoriska muséet. Sju år gamla Wang Si-Shien var dock inte imponerad.

-Jag är inte rädd alls, säger hon till nyhetsbyrån AFP.

I den kinesiska Hunanprovinsen uppges ufo-entusiaster ha samlats för att utföra en mayaritual som enligt uppgift ska locka utomjordingar till platsen.

Men i Kina har domedagen också en mörkare sida, då myndigheterna slagit ner på och gripit runt 1 000 personer från en kristen sekt som ska ha spridit undergångsrykten.