Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

"Den med mest högerprofil"

Annie Lööf blir Centerpartiets nya ledare. Och hon väntas fortsätta på den mer urbana och ekonomiskt liberala linje som partiet har antagit under Maud Olofssons ledning, om man får tro en rad svenska debattörer.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Av de tre personer som öppet konkurrerat om partiledarposten är Annie Lööf den som står längst åt höger, och är mest marknadsliberal, det menar svenska ledarskribenter från både höger- och vänsterflankerna.

Anna Rennéus Guthrie skriver på Svenska Dagbladets ledarsida den 2 augusti i år:

"Annie Johansson verkar vara den som har mest av en högerprofil, Anders W Jonsson befinner sig ”något till höger” medan Anna-Karin Hatt är allra otydligast."

Även Aftonbladets ledarskribent Ingvar Persson tillskriver Lööf en position till höger om motkandidaten Anna-Karin Hatt.

"Om Hatt har skapat sin ställning i allians­bygget, har Lööf byggt sin karriär i det ännu tätare samarbetet ­mellan borgerliga ungdomspolitiker. Om Hatt under valkampanjen försökt beskriva antydan till en mer socialliberal linje, finns Lööf i dagens mest marknadsliberala huvudfåra."

"En begåvning få kan mäta sig med"

Före detta miljöpartisten och språkröret Birger Schlaug kritiserar Annie Lööf för att vrida på statistik och inte vilja se samband mellan tillväxt och miljöförstöring.

Så här

skriver han

på Svenska Dagbladets debattsida den 23 augusti:

"Annie Lööf tillhör alla de politiker som väljer statistik för att bevisa det som man vill ha bevisat. Sålunda skriver Lööf att vi i Sverige både minskat utsläppen av växthusgaser och kraftigt ökat tillväxten de senaste decennierna (22/8). Det vill säga: hon ser inga problem i den ökande ekonomiska och materiella tillväxten. Hon frikopplar tillväxten från klimatfrågan. "

På centerpartistiska Östersunds-Postens ledarsida skriver Per Hansson en hyllning till Lööfs politiska begåvning. Enligt Hansson är hon modig, bra på att lyssna och växer ständigt i sin politiska roll.

"Utse därför Annie Lööf till ny partiledare och till en plats i regeringen. Hon är en politisk begåvning som få kan mäta sig med. Redan när hon som 23-åring tog plats i riksdagen gjorde hon politiska avtryck."

Han fortsätter:

"Hennes värderingar handlar om individens frihet, om en grönare tillvaro men också om att värna samhällets allra svagaste. Hon är duktig på att lyssna in vad andra säger – en nog så viktig egenskap för en politiker som måste skaka nytt liv i ett parti på dekis."

Kallas för valvinnare

Även en rad centerprofiler har öppet förespråkat Annie Lööf som ny partiledare. Bland andra EU-parlamentarikern Lena Ek skriver i Expressen under rubriken "Därför är Annie Lööf Centerns största hopp":

"Rekordmånga ­personkryss förde henne in i Sveriges Riksdag, och fyra år senare fick hon ännu mer kryss, trots att Center­partiet i stort tappade väljarstöd. Att vinna och förvalta väljarnas för­troende är A och O för den som leder en politisk rörelse."

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.