Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Den enkla vägen till företagande

För många är vägen till eget företagande skrämmande. Det kanske verkar allt för snårigt, byråkratiskt eller att för många hinder står i vägen för att man lyckas uppnå sina drömmar. Petra Forssell, som själv är erfaren företagare, arbetar för att kunna ge andra den knuff som behövs för att komma igång – och att börja i rätt ände.

–  Det många inte förstår är att de flesta nystartade företag måste kunna stå på egna ben rent ekonomiskt från dag ett om man inte har extern finansiering, sparade pengar eller annan möjlighet att betala sina personliga utgifter, berättar Petra Forssell.

Petra jobbar för Nyföretagarcentrum som i över 30 år drivit kurser och workshops för att kunna ge kostnadsfri rådgivning åt nystartade företag.

Petra Forssell, verksamhetsledare och rådgivare på nyföretagarcentrum i Göteborg
Petra Forssell, verksamhetsledare och rådgivare på nyföretagarcentrum i Göteborg

–  Det finns ju de som kommer hit och tror att det bara är att gå till banken och låna 2 miljoner utan varken eget kapital eller egentligen en affärsplan att gå vidare med. Så funkar det ju inte så klart. Det svåra med företagande är att bygga upp en kundkrets och lyckas jobba med marknadsföring på ett effektivt sätt.

Det finns en enklare väg

En gång i veckan bjuder nyföretagarcentrum in till träff där man i grupp pratar om idéer, tankar, affärsplaner, budget och allt annat som hör till. Redan i ett tidigt skede börjar man då prata om olika företagsformer, berättar Petra. Hon brukar alltid rekommendera att de som vill starta eget börjar med att testa sina idéer. Att hitta kunder och låta Frilans Finans sköta allt det administrativa som att starta eget annars innebär, innan man går över till att registrera ett eget bolag med F-skattsedel och momsregistrering, kan vara en god idé.

–  Vi pratar mycket kring det som kallas för egenanställning. Alltså att man ansluter sig till exempelvis Frilans Finans som har F-skatt och tar över ansvaret att bland annat hantera fakturor, sköta bokföring och ordna med sociala avgifter.

Som egenanställd kan man fortfarande göra precis allt som en företagare gör: Jaga kunder, ha sin egen logga eller få uppdrag av flera olika uppdragsgivare. En av de stora skillnaderna gentemot uppdragsgivaren är däremot att de får fakturan från Frilans Finans, istället för dig. 

Många rekommenderar egenanställning

Enligt en Novusundersökning, gjord på uppdrag av Frilans Finans svarar så många som 96% av befintliga användare, att de kan tänka sig att rekommendera Frilans Finans till andra, vilket Petra förstår.

– Det är att börja smått som är grejen, säger hon och fortsätter: De rikaste företagen idag har någon gång startat med bara två-tre personer i ett garage och en idé. Vill du lyckas, se då till att starta där. Prata med andra i din bransch, var ärlig med vad du ska göra och var inte rädd för att någon ska sno dina idéer. Rädsla föder ingen produktivitet, konkurrens leder däremot till bättre branscher.