Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/9

Den anhållne: 39-årig man från Uzbekistan

Polisen bekräftar att mannen som är anhållen som misstänkt för att vara lastbilens förare är en 39-årig uzbekisk medborgare. Polisen arbetar vidare utifrån att det kan finnas fler gärningsmän på fri fot.

Detta var de främsta uppgifterna från den högsta polisledningens presskonferens som avslutades strax efter klockan 14 i polishuset på Kungsholmen.

På plats inför ett stort nationellt och internationellt pressuppbåd fanns rikspolischefen Dan Eliasson och Säpo-chefen Anders Thornberg. 
 

Fanns på Säpos radar

Den misstänkte gärningsmannen var föremål för Säpos granskning men de inkomna uppgifterna bedömdes som marginella och ärendet avskrevs.

– Den anhållne förekommer inte i Säpos aktuella uppgifter. Däremot förekom han i underrättelser som inkom under förra året. Vi arbetade med dem men underrättelserna gick inte att belägga, sa Anders Thornberg.

Säpochefen förtydligade att det rörde sig om ”enstaka underrättelseuppgifter”, utan koppling till extremistmiljön. Närmare än så ville han inte gå i ämnet.
 

Stärkta misstankar

Enligt rikspolischefen har misstankarna mot 39-åringen stärkts allt eftersom utredningen mot honom har fortgått. 

Dan Eliasson ville inte bekräfta att det var en bomb som påträffades i förarhytten på lastbilen.

– Det är en teknisk anordning som inte skall vara i förarsätet på en lastbil. Den tekniska undersökningen av den fortsätter, jag kan inte säga om det rör sig om en bomb.
 

Bekräftar inte IS-koppingar

Eliasson sa sig inte kunna bekräfta något om den anhållnes påstådda kopplingar till terrorsekten IS.

Förundersökningen leds av vice chefsåklagare Hans Ihrman.

– Jag arbetar nu med att stärka bevisningen för att se om det finns möjligheter att gå in med en begäran om häktning. I det sammanhanget kommer mannens historia, inklusive hur länge han uppehållit sig i landet, i andra hand.

Fyra personer har avlidit i terrordådet. Polisen ville under presskonferensen inte lämna några uppgifter om dem, med hänvisning till att deras identitet ännu inte är klarlagd.