Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Demonstrationer utanför Ikea

Ikeas bemötande av uppgifter om att företaget bidrar till skövling av urskogar i Ryssland har inte lugnat kritikerna. I dag demonstrerade föreningen Skydda skogen utanför åtta Ikea-varuhus, i Sundsvall, Gävle, Uppsala, Stockholm, Linköping, Örebro, Karlstad och Malmö. Enligt föreningen ska aktionerna genomföras med fredliga metoder.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Många blev förvånade på Ikea i Malmö när ett gäng demonstranter vid kassorna plötsligt började låta som motorsågar och sedan föll ihop en efter en och sedan blev liggande som nedsågade träd, berättar Scanpix fotograf på plats. Demonstranterna vecklade sedan ut en banderoll med budskapet att Ikea skövlar regnskog.

Några aktivister satte också upp klistermärken inne i varuhuset med texten "Lågt pris till vilket pris som helst".

Ikeas personal bemötte demonstranterna vänligt och delade i sin tur ut information om möbeljättens stora ansvar för miljö och natur.

-Vi är öppna för en öppen och konstruktiv dialog så alla är välkomna till Ikea, säger informationschef Ivana Flygare.

Ikea håller fast vid att hållbarhetsfrågan är viktig för företaget och att man inte erbjuder billiga varor "till vilket pris som helst", det vill säga genom att kompromissa med hållbarheten. Demonstranterna hävdar att Ikea agerar tvärtom: "Lågt pris till vilket pris som helst".