Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Demonstration mot Acta-avtalet

Ett 100-tal personer demonstrerade på lördagen på Götaplatsen i Göteborg mot handelsavtalet mot piratkopiering.

- Vi vill stoppa Acta, säger Markus Stenqvist och Erik Jungmark som mött upp på Götaplatsen trots kylan. Acta är ett stort steg i fel riktning.

Acta är ett internationellt handelsavtal som ska motverka bland annat piratkopiering.

På tio platser i Sverige hölls manifestationer mot Acta under lördagen. Kritikerna menar att avtalet hotar den personliga integriteten genom att det bland annat ger tullen rätt att söka igenom privatpersoners USB-minnen i jakt på olagligt nerladdat material.

- Piratpartiet anser att införandet av Acta är mycket problematiskt och saknar fullgod transparens, demokrati och hänsyn till den personliga integriteten, skriver Piratpartiets partiledare, Anna Troberg i ett pressmeddelande.

Piratpartiet är en av flera arrangörer bakom demonstrationerna mot Acta.

Drygt 2 500 personer hade på Facebook meddelat att de tänkte infinna sig på Götaplatsen men det blev inte fler än ett 100-tal som dök upp.

- Genomförs Acta innebär det censur av internet, säger Stenqvist och Jungmark. Vi hamnar i et övervakningssamhälle där man anses vara skyldiga till piratkopiering om man inte kan bevisa motsatsen.

- Många internetleverantörer kommer att strypa flödet av rädsla för att vidarebefordra skyddat material.

På Sergels torg i Stockholm medverkade Piratpartiets ordförande Anna Troberg, EU-parlamentarikern Carl Schlyter (MP), EU-parlamentarikern Mikael Gustafsson (V) samt EU-parlamentarikern Christian Engström från Piratpartiet.

I flera andra europeiska länder har det förekommit demonstrationer mot Acta-avtalet.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.