Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Demokratiivern sprider sig

Samtidigt som demonstrationerna i Egypten växer meddelar nu Jordaniens kung att landet ska planera för demokratiska reformer. Kungen har utnämnt en ny premiärminister som ska påbörja arbetet.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Regeringen ombildas nu i Jordanien och kung Abdullah har utnämnt Maruf Bakhit till ny premiärminister, rapporterar Reuters.

Bakhit har bakgrund som militärrådgivare och kungen har enligt AFP gett honom order att planera för demokratiska reformer.

Från Turkiet uppmanar samtidigt premiärminister Erdogan i dag Mubarak är bemöta det egyptiska folkets krav på förändringar.

-Hör folkets rop och deras mycket humana krav. Bemöt folkets önskan om förändringar utan att tveka, sade Erdogan i ett tal i parlamentet.

I Sverige framhåller statsminister Fredrik Reinfeldt att EU bör vara självkritiskt när det gäller relationen till Egypten, men pekar samtidigt på att Egypten varit en viktig samarbetspartner för att få stabilitet i Mellanöstern.

TT: Varför vill du inte öppet kräva Mubaraks avgång?

-Därför att jag tycker att det egyptiska folket ska avgöra vem som ska styra dem. Jag tycker EU har varit tydligt i sina uttalanden om att man vill vara ett stöd för övergången till demokrati.

Reinfeldt ser också gärna att det planerade presidentvalet i höst tidigareläggs, även om han oroas för en möjlig islamisering i landet om regimen faller.

-Vi har det muslimska brödraskapet som är en stor politisk kraft i Egypten, och min förhoppning är att egyptierna mer ska inspireras av premiärminister Erdogans parti i Turkiet, där man arbetat med att reformera Turkiet till en sekulär muslimsk stat. -Å andra sidan har vi exemplet Iran, på att det kan bli en mer hårdför islamisering.

I Iran kommer ayatolla Ali Khamenei att leda fredagsbönen, uppger iranska nyhetsbyråer.

Händelsen "sammanfaller med den regionala utvecklingen och det islamiska väckelsen i Egypten och andra arabiska islamiska länder", noterade nyhetsbyrån Mehr.

Senast Khamenei ledde fredagsbönen var i juni.

USA har skickat förre ambassadören i Egypten, Frank Wisner, som särskilt sändebud för att träffa president Mubarak och andra företrädare för den egyptiska ledningen.

I USA spekuleras nu i att Wisners verkliga uppdrag är att förmå Mubarak att avgå.

Iran har en annan syn på demonstrationerna. Revolten i Egypten kommer att bidra till att skapa ett islamiskt Mellanöstern, säger Irans utrikesminister Ali Akbar Salehi enligt statlig iransk tv.

Han sade att Tunisiens och Egyptens folk har visat att tiden då västvärlden kan kontrollera Mellanösterns regimer är över.