Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Decenniets största politiska misslyckande

För tio år sedan beslutade riksdagen att Sverige skulle bli tillgängligt för funktionshindrade senast 2010. En ärlig rapport om vad som hänt blir en beskrivning av decenniets största politiska misslyckande, skriver Ingalill Bjöörn, ordförande Astma- och Allergiförbundet.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Regeringen ska rapportera till riksdagen den 23 mars. För många handikappgrupper saknas det i stort sett några som helst framsteg att redovisa. De som ändå sker hotar öka klyftorna bland människor med funktionsnedsättningar.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Otillgänglighet som en följd av allergi inkluderas till exempel ännu efter tio år inte i handikappolitiken. Vi har börjat misströsta vad gäller politikernas förmåga att åstadkomma positiva förändringar när det gäller tillgänglighet för gruppen allergiker/överkänsliga. Vi har därför parallellt utvecklat våra aktiviteter utanför den politiska sfären och valt att gå marknadsvägen.

Alternativ till reglering

Som ett alternativ till reglering genom lagstiftning har Astma- och Allergiförbundet satsat allt hårdare på att framträda som ett organiserat konsumentintresse. Genom att tydligt efterfråga allergianpassade produkter, tjänster och miljöer och genom att samarbeta med företag i produktutvecklingen kan vi förmedla allergikers erfarenheter och göra samhället mera tillgängligt.

Ett exempel på denna process är utvecklingen av en certifieringsordning, Tryggare Mat, som ska göra maten tryggare för människor med matallergier när de äter på restaurang.

Bidrar till ökad ojämlikhet

Marknadslösningars baksida är att den bidrar till en ökad ojämlikhet. För stora grupper funktionshindrade, som människor med allergiska sjukdomar, är marknadsvägen många gånger framkomlig men för mera sällsynta funktionshinder står inte denna väg till buds.

Det kommersiella intresset för små konsumentgrupper är av naturliga skäl lågt. Därför oroar vi oss för politikernas oförmåga att driva arbetet med att göra Sverige tillgängligt. Med dagens takt nås inte målen ens inom ytterligare en tioårsperiod. Det strider mot den av Sveriges Riksdag ratificerade FN-konventionen för mänskliga rättigheter för människor med funktionsnedsättningar.

Ingalill Bjöörn

ordförande Astma- och Allergiförbundet