Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Debatten om skolan handlar om att ta ansvar

Frågan om att centralisera ansvaret för skolan är inte ny och heller inte ideologisk. Både Stockholm och Malmö har vänt sina negativa trender, skriver Lärarnas Riksförbund och Alliansen i Göteborg.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Sedan 1991 är skolan ett kommunalt ansvar vilket innebär att kommunerna, som huvudmän, har det yttersta ansvaret för att driva skolverksamhet i enlighet med gällande lagstiftning. I förlängningen innebär det att man är fri att organisera sig på det vis man finner lämpligast. Ingenstans har decentraliseringen av skolan drivits så långt som i Göteborg. Konsekvenserna känner vi till; urholkat ansvar, långa beslutshierarkier och handlingsförlamning.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Fokusera på sakfrågan

När Lärarnas Riksförbund och Alliansen väljer att skriva en debattartikel tillsammans är det viktigt att fokusera på sakfrågan, och inte på politiska åsikter i övrigt. Debatten om att centralisera ansvaret för skolan är inte ny och heller inte ideologisk. Stockholm valde 2007, under borgerligt styre, att lyfta ansvaret för skolan från stadsdelsnämnderna. Malmö, som precis som Göteborg haft socialdemokratiskt styre sedan 1994, centraliserade grundskolan i fjol. Båda städerna har också vänt sina trender.

Det handlar om att våga ta ansvar. När trenderna fortsätter att peka åt fel håll måste något göras och en viss ödmjukhet vore på sin plats.

Kortare beslutsvägar

Vi hyser stor tilltro till stadens rektorer och lärare och deras kompetens. En central grundskolenämnd skulle korta beslutsvägarna, ge större mandat till rektorerna att utföra sina uppdrag och skapa likvärdiga förutsättningar för elever i hela staden.

Situationen är allvarlig, men en saklig skoldebatt skulle öka förutsättningarna för att kunna ge eleverna i Göteborg en bättre skola!

Gunnar Valinder

ordförande Lärarnas Riksförbund Göteborg

Kristina Tharing (M)

kommunalråd

Helene Odenjung (FP)

kommunalråd

David Lega (KD)

kommunalråd