Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Cissi Wallins berättelse beskrivs ofta som startskottet för metoo i Sverige. Samtidigt är hon den som fått det största straffet och har på ett vis blivit en symbol för vad hela feminismen och metoo handlar om - kvinnors underlägsna roll i samhället. Hur mäns ord väger tyngre än kvinnors, skriver debattören. Bild: Fredrik Persson/TT
Cissi Wallins berättelse beskrivs ofta som startskottet för metoo i Sverige. Samtidigt är hon den som fått det största straffet och har på ett vis blivit en symbol för vad hela feminismen och metoo handlar om - kvinnors underlägsna roll i samhället. Hur mäns ord väger tyngre än kvinnors, skriver debattören. Bild: Fredrik Persson/TT

Wallin gör helt rätt som inte låter sig tystas

Cissi Wallin gör helt rätt som, efter att hennes förlag plötsligt inte vågade ge ut hennes bok, ger ut boken själv. Detta är bara ännu ett bevis på hur Cissi Wallin och andra kvinnor blir tystade för att de avslöjar obekväma sanningar om maktens mediemän, skriver Josephine Örtenfelt.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Cissi Wallins bok ”Allt som var mitt” handlar om rörelsen metoo och hennes egna upplevelser. Utgivningen av boken stoppades av förlaget Atlas med motiveringen att Cissi Wallin i och med boken skulle kunna åtalas för förtal. Detta trots att Cissi Wallin redan 2017 uttalade sig om det som Atlas nu använder som motivering för att dra in boken. Efter juridisk granskning av manuset till boken krävde förlaget Atlas att Cissi Wallin skulle censurera sig själv, för att inte riskera att dömas för förtal.

Cissi Wallin är redan dömd för förtal, det blev hon redan hösten 2019. Det är fegt av förlaget att inte stå för och ge ut Cissi Wallins bok. Det visar återigen på hur världen gynnar de mäktiga männen och gör allt de kan för att tysta de högljudda kvinnorna. Ingenting med Cissi Wallin är hejdat eller försiktigt, därför är medievärlden livrädd. Hon står redan utanför och därför har hon ingenting att förlora.

Innebär ytterligare risk

Att släppa boken innebär en risk för ytterligare straff men Cissi Wallin är redan dömd, inte bara rent juridiskt utan också av medievärlden. Fredrik Virtanen, mannen som Cissi Wallin pekade ut som sin våldtäktsman, trots att han inte dömts, har släppt en bok: ”Utan nåd - en rannsakning” där han ger sin syn på vad som hänt, att han blivit oskyldigt uthängd som våldtäktsman.

Cissi Wallins dokumentär om polska kvinnor för SVT stoppades bara för att hon hade gjort den, även om den inte handlade om henne. Detta innan hon ens var dömd. Samtidigt fick mannen som hon anklagat för våldtäkt, som han förvisso inte dömts för, gråta ut i ett timslångt program i SVT:s Uppdrag Granskning, där Cissi Wallin svartmålades. Programmet fälldes av Granskningsnämnden för ”intrång i privatlivet”.

Hon är redan på botten

Cissi Wallin skriver på sin Instagram att: ”Släpper jag den här boken riskerar jag att hamna i fängelse, men att strypa sin yttrandefrihet på det sättet känns nästan värre”. Allt som bidrar till den kampen som hon och många andra kvinnor drivit i flera år är bättre än den position där hon befinner sig nu, för i offentligheten är hon redan på botten. Cissi Wallin har möjligheten att göra det för att hon är etablerad. Hennes största kanal är Instagram och där har hon över 100 000 följare. Hon uppmärksammas för den hon är och det är ett privilegium som hon använder rätt.

Cissi Wallins berättelse beskrivs ofta som startskottet för metoo i Sverige. Samtidigt är hon den som fått det största straffet och har på ett vis blivit en symbol för vad hela feminismen och metoo handlar om - kvinnors underlägsna roll i samhället. Hur mäns ord väger tyngre än kvinnors.

För de mäktiga männen i medievärlden är Cissi Wallin är livsfarlig

Sommaren 2018 gav regeringen i uppdrag till myndigheter och civilsamhällesorganisationer att jobba förebyggande mot sexuella trakasserier. Men det största problemet är kvar, det som inte styrs av lagar och regler utan av strukturer. För de mäktiga männen i medievärlden är Cissi Wallin är livsfarlig. Hon har inget stopp, ingen broms och ingen nåd. Inte längre. Hon har ingen plats, därför är hon fri att göra och publicera det hon själv vill. Cissi Wallins bok är inte släppt än, men det är ingen tvekan om att boken kommer ställa till med en hel del, med tanke på all uppmärksamheten nyheten har fått.

Jag tror att Cissi Wallin ger ut sin bok för alla utsatta kvinnors skull, deras ilska över de orättvisor som kvinnor drabbas av. Ilska över att vi fortfarande inte är säkra, inte på våra arbetsplatser, i våra skolor eller ens i våra hem. Hon tar striden för att det det nu får räcka med mäktiga män som styr spelplanen och att det är dags för förändring. Hon visar att vi inte tänker ge upp trots att vi ligger på marken och blöder. Cissi Wallins fall och metoo-rörelsen har gett oss hoppet och styrkan att kämpa vidare. Inte bara för oss själva, men för alla vars historier blivit publika. Och ännu mer för dem som inte blivit det, de som fortfarande sitter i mörkret. För alla som tvingats sitta tysta för att det inte går att göra något annat om man vill vara med i spelet.

Handlar om yttrandefrihet

För Cissi Wallin lär valet att ge ut boken vara självklart för att det måste göras, annars går hon med på reglerna hela rörelsen försökt att upplösa. Åtalet om förtal är ett maktspel, ett försök att genom att sätta henne på plats visa att kvinnor inte är till för att höras. Genom att släppa boken visar Cissi Wallin att hon spelar med nya regler. Regler där hon faktiskt är fri att använda den yttrandefrihet vi i Sverige är så stolta över.

Josephine Örtenfelt, blivande student