Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Lyckat förbud. När rökförbudet väl hade genomförts så var det få som ville gå tillbaka. Gick det med tobak så går det med kött, skriver debattörerna.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Visst kan köttnormen brytas

Går det att byta från dagens köttnorm till en framtida vegonorm? Ja, givetvis går det. Kunde vi bryta tobaksvanorna så kan vi ersätta kött med grönsaker, skriver bland andra psykologen Joakim Ivarsson.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

För barn på 70-talet var det inte alls ovanligt med föräldrar som obekymrat rökte i sina hem och bilar när barnen satt bredvid. Men i takt med att vetenskapen upptäckte hur skadligt det är med tobaksrök så introducerade företag och politiker allt fler restriktioner kring rökning. Rökförbud infördes på alla flygplan i EU 1997 och 2004 förbjöds rökning inne på restauranger och pubar i Sverige. Idag är det otänkbart att sitta bredvid en blossande person på ett flyg eller i en restaurang. Vi lyckades omvandla en röknorm till en icke-röknorm.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Är det någon som minns hur diskussionen gick innan rökförbudet infördes? Restauranger och krogägare pratade om konkurs när rökare i stället skulle stanna hemma och äta. Ett av de mer lustiga argumenten som lades fram var att med ett rökförbud skulle det lukta fis på krogen, och vem skulle vilja sitta på en sådan krog? När rökförbudet väl hade genomförts så var det få som ville gå tillbaka. De negativa framtidsscenarierna föll på skam ett efter ett.

Stark norm

Köttnormen är stark. På restaurangers menyer är det kötträtter som dominerar, i skolors matsalar är det köttet som står i centrum och på liknande sätt är det i de flesta andra institutioner och hem i Sverige. Men som väl är har allt fler företag, organisationer och institutioner påbörjat omställningen. Kardiologiska kliniken i Örebro, Globala gymnasiet, biståndsorganisationen Diakonia och Röda korsets ungdomsförbund är några som har infört en vegonorm. De serverar vegetariskt som standard. De förbjuder inte kött men gör det enklare att välja det bättre alternativet. Glädjande nog ser vi också att allt fler nu väljer en helt vegetarisk eller vegansk kost.

FN:s klimatexperters nya beräkningar visar att omkring 14,5 procent av växthusgaserna som bidrar till klimatkrisen kommer från kött och andra djurprodukter, vilket är mer än alla flyg, bilar och båtar tillsammans.

För att klara klimatkrisen behöver vi hjälpas åt att steg för steg göra våra matvanor mer hållbara. Detta underlättas av att introducera vegonorm på våra arbetsplatser, skolor, kommuner och i våra hem. Vi lyckades bryta röknormen. På liknande sätt kan vi ersätta köttnormen med en vegonorm och ge oss alla en chans att klara klimatkrisen.

Joakim Ivarsson

leg psykolog

Martin Smedjeback

fil kand i psykologi

Ajla Hadzijahovic

leg psykolog