Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Visst finns resurser till sextimmarsdag för fler

Maria Rydén (M), representant för det parti som förespråkar arbetsfria inkomster, beklagar sextimmarsförsöket i Göteborg.Men sex timmars arbetsdag på fler kommunala arbetsplatser skulle äntligen sätta Göteborg på kartan för annat än mutskandaler, skriver Ulf Nilsson, Kommunistiska partiet.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Replik

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Sextimmarsdag, 30/12

Kommunalrådet Maria Rydén (M) fortsätter att beklaga sig över sextimmarsförsöket på Svartedalens äldreboende. Trots att det skamligt nog är avslutat kan hon inte avhålla sig ifrån att både provocera och raljera:

”Klart man blir piggare av mer fritid men varför skall man få betalt för att inte arbeta?” Och så vidare. Hon påstås bekymra sig för skattebetalarnas pengar. Men själv tjänar hon över 800 000 kronor per år på skattebetalarnas bekostnad. Och vem fick betalt för att inte arbeta?

En företrädare för det parti som ivrigast förespråkar arbetsfria inkomster borde tala med mindre bokstäver. Moderater uppskattar ju privata vinster i välfärden, höga aktieutdelningar och frikostiga bidrag till företag och förmögna personer.

Orimlig arbetsbörda

Personalen på äldreboenden och inom hemtjänsten har i dag låga löner, en orimlig arbetsbörda och en usel arbetsmiljö. Trots stora uppoffringar och hets finns ständigt känslan av att inte räcka till. Åratal av nedskärningar, slimmad tidsplanering och underbemanning sliter ut, både fysiskt och psykiskt, och de gamla får inte en värdig och säker omvårdnad.

Det är hög tid att satsa för att utveckla omsorgen.

Inga fler meningslösa projekt eller policydokument som aldrig blir verklighet!

Nu behövs verkliga satsningar, mer personal och mer makt åt de anställda att styra över sitt arbete. Och sex timmars arbetsdag med bibehållen lön – för att minska arbetslösheten, för att ge fler ett bättre arbetsliv, mer tid för familj och återhämtning och samtidigt underlätta rekrytering av ny personal.

Stor namninsamling

Tisdagen 29 november uppvaktades kommunalrådet, Daniel Bernmar (V) av personal från den kommunala äldreomsorgen. Med sig hade de namnlistor med närmare tusen namnunderskrifter från anställda i hemtjänst och på äldreboenden som krävde: Sex timmars arbetsdag med bibehållen lön för alla anställda inom kommunal äldreomsorg.

Utöver det hade personal från sjukvården i Göteborg bidragit med drygt tvåhundra namn till stöd för sina yrkeskollegors krav.

Initiativet till uppropet och namninsamlingen har tagits av Kommunistiska Partiet i Göteborg. Avsikten är att samla opinionen så att kommunens ledning drar den logiska slutsatsen av försöket med sextimmarsdag på Svartedalens äldreboende och går vidare med nästa steg.

En rättvisefråga

Försöket har gett klara besked som understryker fördelarna med sextimmarsdagen. Trivseln har ökat hos personal och boende, fler fick jobb och personalen blev friskare.

Kommunens kostnad för sjukskrivningar är mer än 400 miljoner om året och det beskrivs som ett växande problem. Vad väntar vi på?

Pengar finns och detta är en rättvisefråga. Hur skall Sveriges växande rikedom fördelas? För att göra livet bättre för alla eller för att göra de som redan har enorma förmögenheter ännu rikare?

Sedan den senaste arbetstidsregleringen i Sverige, när fem veckors semester infördes på åttiotalet, har Sveriges ekonomi vuxit nästan sex gånger. Produktiviteten för varje anställd har ökat med mer än det dubbla.

Fantasilöner för eliten

Vi kräver egentligen bara tillbaka en del av det som tagits ifrån oss och förvandlats till fantasilöner för eliten, ökade vinster för företagen och åt redan stormrika privatpersoner.

Sex timmars arbetsdag framställs ofta som ogenomförbart, liksom åttatimmarsdagen vid förra seklets början. Ändå, eller kanske just därför, växer opinionen. Vår uppmaning till kommunens ledning är att ta ett steg i rätt riktning. Inför sex timmars arbetsdag på fler kommunala arbetsplatser!

Det skulle äntligen sätta Göteborg på kartan för annat än mutskandaler.

Ulf Nilsson

Kommunistiska Partiet