Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Visst finns det bra och billiga viner

Systembolagets sortiment består av mycket mer än industriviner, och kvalitetsvin från småskaliga producenter behöver inte kosta skjortan. Samtidigt ska sortimentet passa alla och det är inte Systembolagets roll att agera smakdomare, skriver Sara Norell, inköps- och sortimentschef, Systembolaget.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Replik

Industriviner, 23/6

I Göteborgs-Posten (23/6) skriver distansvinhandlare Henrik Tauson, Ivinio, om bland annat svensk alkoholskatt, naturviner och Systembolagets sortiment. Jag uppskattar att Tausons nyanserar bilden av naturviner, som på senare år uppmärksammats bland många vinintresserade. För naturvin gäller på samma sätt som för alla vinkategorier att det finns olika uppfattningar om kvalitet. Samtidigt vill vi dock poängtera att Henrik Tausons tillspetsade resonemang om ”industrivin” kontra småskalighet ligger relativt långt från den verklighet i vilken även Tausons egen verksamhet handlar. Men var gränsen för industriell tillverkning går kan naturligtvis diskuteras. Alternativt, givet Ivinios definition, så återfinns flera småskaliga producenter i Systembolagets fasta sortiment under 100-lappen. Så visst kan man hitta kvalitet till lägre pris.

Att viner anpassas för att passa smakriktningen på olika marknader är ett globalt fenomen och knappast unikt för Sverige eller Systembolaget. Vad gäller Henrik Tausons kritik mot prisbilden på Systembolaget vill jag poängtera att vi årligen lanserar ett stort antal viner i olika prisklasser, exempelvis lanserade vi under 2016 mer än 900 (rött, vitt, rosé, mousserande) viner från 119 kronor och uppåt, exklusive rena webblanseringar. Hittills i år har vi lanserat drygt 670 sådana viner. Tauson talar även om sockerhalten i vin. På våra hyllkantsetiketter och på hemsidan anges sockerhalten så att våra kunder kan göra ett medvetet val.

För dig som kund har vi i vårt inköpta sortiment i dagsläget mer än 1 900 viner över 150 kronor, varav drygt 1 500 över 199. Därutöver finns runt 6 760 viner i vårt beställningssortiment, varav dryga 3 150 över 199 kronor. Sammanlagt har vi i vårt sortiment viner från ett 40-tal olika länder. Vi ser att våra kunder, utifrån smak, intresse och situation, efterfrågar viner av olika typer och pris. För oss är det viktigt att erbjuda ett brett sortiment som passar alla – det är inte vår roll att agera smakdomare.

Sara Norell

Inköps- och sortimentschef, Systembolaget