Det är glädjande att handeln mellan Göteborg och Ningbo blomstrar, men det är också viktigt att det göteborgska näringslivet inte glömmer bort Gui Minhai, som bodde och verkade i Göteborg och som nu sitter fängslad i Kina.
Det är glädjande att handeln mellan Göteborg och Ningbo blomstrar, men det är också viktigt att det göteborgska näringslivet inte glömmer bort Gui Minhai, som bodde och verkade i Göteborg och som nu sitter fängslad i Kina. Bild: Vincent Yu

Visa solidaritet med göteborgaren Gui Minhai

Vi hoppas att de representanter för Göteborgs näringsliv som nu gör affärer med Kina ska påminna dem om den svenske förläggaren, Gui Minhai, som sitter fängslad i deras land, skriver bland andra Kurdo Baksi, författare.

ANNONS

GP rapporterade den 4/11 att representanter för ett trettiotal företag från den kinesiska kuststaden Ningbo är på besök i Göteborg för att knyta affärskontakter och söka nya investeringsmöjligheter. De kinesiska investeringarna i Sverige är enorma. Bara under första halvåret i år har man investerat nära 33 miljarder kronor i Sverige.

Det är glädjande att handeln mellan Göteborg och Ningbo blomstrar, men det är också viktigt att göteborgarna och det göteborgska näringslivet inte glömmer bort den svenske medborgaren och förläggaren Gui Minhai, som bodde och verkade i Göteborg och som nu sitter fängslad i Kina.

Gui Minhais öde är i huvudsak väl känt, men det är kanske inte så många som vet att han är född och uppväxt Ningbo, den stad som de besökande affärsmännen kommer från.

ANNONS

Sedan Gui Minhai greps har den svenska regeringen vid upprepade tillfällen krävt att han ska friges

Gui Minhai kom till Göteborg som student på 1980-talet och fick politisk asyl i Sverige efter massakern i Peking 1989. Han bildade familj, fick dottern Angela i Göteborg och studerade vid Göteborgs universitet där han också senare arbetade. Senare grundade han bokförlaget Mighty Current och bokhandeln Causeway Bay Books i Hongkong. Hans regimkritiska bokutgivning ogillades i Peking, och det var troligen den som ledde till att han för tre år sedan greps av kinesiska agenter under en semesterresa i Thailand och fördes till Kina.

Efter två år i kinesiskt fängelse frigavs han men hölls under bevakning i Ningbo utan rätt att lämna Kina. Tre månader efter denna ”frigivning” greps han av tio civilklädda poliser ombord på ett tåg på väg till Peking i sällskap med två svenska diplomater. Sedan dess sitter han fängslad, troligen i just staden Ningbo, utan att åtal ännu väckts och utan kontakt med de svenska myndigheterna.

Regeringen krävt frigivning

Sedan Gui Minhai greps har den svenska regeringen vid upprepade tillfällen krävt att han ska friges. Nyligen ställde kung Carl XVI Gustaf in ett besök i Kina, av allt att döma för att markera missnöje över Kinas behandling av honom.

Vi hoppas att de representanter för Göteborgs näringsliv som nu gör affärer med Kina ska påminna sina kinesiska affärspartners om Gui Minhai och framföra att hans fängslande har väckt starka reaktioner i Sverige både hos regeringen och den svenska befolkningen som kräver att han ska friges och tillåtas återvända till Sverige.

ANNONS

Kurdo Baksi

författare

Fredrik Fällman

sinolog

Torbjörn Lodén

sinolog

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS