Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Angered Care har på en lång rad punkter brutit mot regelverk och rentav fuskat, allt för att maximera sin vinst. Vi vill att skattepengarna ska gå till vård, inte till vinst för ägarna, skriver debattörerna.

Vinstintresset bakom skandalen med Angered Care

Fusk och slarv har tvingat fram en stängning av Angered vårdcentral. Det bekräftar vår ståndpunkt att vinstintressena ska hållas borta från vården, skriver bland andra Eva Olofsson (V) regionråd.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Angered Cares vårdcentral stängs med omedelbar verkan. I måndags, 6 november, hade Göteborgs hälso- och sjukvårdsnämnd ett extrainkallat möte för att bryta avtalet med Angered Cares vårdcentral i Angered, Göteborg. Vårdcentralens avtal med regionen upphörde dagen efter beslutet och de 4 600 patienterna listades om till andra vårdcentraler i närområdet.

Det är en vårdcentral som fuskat, genat och slarvat. De har skrivit ut stora mängder antibiotika. I 60 procent av de granskade journalerna bedöms behandlingen inte vara patientsäker. 15 hela journaler har granskats och alla har brister, varav tio bedöms som allvarliga. Det finns stora brister i behandling och rutiner av patienter med kroniska sjukdomar som högt blodtryck, hjärtsjukdom, diabetes, astma och KOL.

Omfattande brister och fusk

Angered Care samarbetar inte med Göteborgs kommun och har brutit all kontakt. De tar ingen del i projektet om att erbjuda hemsjukvård eller ge praktikplatser till dem som utbildar sig till sjuksköterskor eller läkare. De har inte alltid haft någon allmänläkare på plats, vilket de ska ha enligt gällande regler. Lokalerna har inte uppfyllt hygienkraven. De har i flera år fått betalt för psykologsamtal som inte genomförts och de har utlovat öppettider för kvälls- och helgjour som de inte har hållit. All personal har haft ett bemanningsföretag som sin arbetsgivare, vilket inte är tillåtet enligt avtalet med Västra Götalandsregionen. Behöver vi säga att det är en privat vårdcentral som drivs med vinstintresse?

Vi i Vänsterpartiet vill ha vård utan vinstintressen. Vi vill att skattepengarna ska gå till vård, inte till vinst för ägarna. En vinst som blir större om man fuskar, genar och slarvar på patienternas bekostnad.

Alla landstings- och regionpolitiker är tvingade av en borgerligt genomförd lagstiftning att ha så kallat vårdval inom primärvården. Ett vårdval som innebär att vem som helst får öppna en vårdcentral som uppfyller de krav som vi i Västra Götalandsregionen ställer och det är företagen som väljer vart de geografiskt ska finnas. Sen är tanken att de ska konkurrera med varandra för att locka medborgarna att lista sig. Om målet är att maximera vinsten blir det rationellt att glida på regelsystemet för att dra in mer pengar. Det går att minska sina utgifter genom att inte göra allt det som man egentligen är skyldig att göra.

För glesa maskor

Politikens roll i primärvården förminskas till att försöka styra marknadskrafterna med detaljerad regelstyrning och försöka upptäcka fusk i efterhand när det redan drabbat patienterna. Förutom att det är dåligt med vårdvalssystem, är vi även oroliga för att vi i Västra Götalandsregionen har alltför glesa maskor i det nät som skulle kunna fånga upp när en vårdcentral inte ger bra vård.

Det är val hösten 2018. Vänsterpartiet är det enda parti som klart och tydligt vill ta bort vinstintresse som drivkraft i sjukvården. Vi vill inte se fler Angered Care.

Eva Olofsson (V) regionråd

Carina Örgård (V) ledamot i Göteborgs hälso- och sjukvårdsnämnd

Mats Berglund (V) ersättare i Göteborgs hälso- och sjukvårdsnämnd