Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Det tycks inte finnas gränser för hur motsägelsefull högerns energipolitik kan bli, skriver debattörerna. Bild: Magnus Hjalmarson Neideman/TT
Det tycks inte finnas gränser för hur motsägelsefull högerns energipolitik kan bli, skriver debattörerna. Bild: Magnus Hjalmarson Neideman/TT

Vindkraften behövs – även utanför Öckerö

Det finns mycket som talar för vindkraftverk utanför Öckerö som bra vindlägen i Kattegatt och Skagerack och en horisont som ändras i relativt liten utsträckning. Trots det fortsätter högerpartierna föra en motsägelsefull energipolitik, skriver Lorentz Tovatt och Boel Lanne (MP).

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Om vi i Sverige vill behålla den höga levnadsstandard vi har i dag och ändå minska vår negativa klimatpåverkan, måste vi acceptera ökad elproduktion. Just nu står investerare på kö för att få bygga nya vindkraftverk vid Sveriges bästa vindlägen eftersom vindkraften är ekonomiskt lönsam, långt mer lönsam än ny kärnkraft.

Som en kommentar till en planerad vindkraftspark utanför Öckerö, Västvind, säger kommunalrådet Jan Utbult: ”De är ungefär lika höga som Eiffeltornet, och 50 Eiffeltorn alldeles här utanför skulle få en väldigt stor påverkan” (GP 9/12). Som bekant är jorden rund och Eiffeltorn minskar i storlek när betraktaren befinner sig långt bort.

LÄS MER: Förstör inte Bohuskusten med en vindkraftspark

Öckerö kommun har sedan 2011 en vindbruksplan som skulle tillåta 20 verk 150 meter höga. De skulle byggas 2,5 kilometer från yttersta öarna. Om man vandrar på Rörös västsida skulle dessa vindkraftverk sticka upp 149 m över horisonten. Planeringsområdet för projektet Västvind är stort, men ligger långt från kusten och verken längst ut skulle se små ut i förhållande till de som finns i kommunens plan. Ändå skulle de kunna leverera minst 10 gånger mer el.

Man beskriver elpriset som ett av Sveriges största problem, samtidigt ratar man det snabbaste sättet att minska priset.

I Kattegatt och Skagerack är vindlägena mycket bra och om parker förläggs långt från kusten blir konflikten med boende minimerad. De nya teknikerna som tillåter flytande verk, minskar också påverkan på djur under byggfasen. Att kräva ström i alla eluttag men förvänta sig att den tillverkas utan att vi människor ska märka produktionen är utopiskt och tro oss, vi är dessutom många som tycker vindkraftverk är vackra!

Högerns energipolitik

Jan Utbult fortsätter i GP-intervjun: ”Jag tycker vi ska titta på möjligheterna att bygga ut kärnkraften som är en energikälla där vi inte är beroende av väder och vind utan levererar energi klimatsmart och kostnadseffektivt”. Att i stället för den strömmande energin bygga ut den dyra kärnkraften ännu mer betyder att vi lämnar över kärnavfallet till kommande generationer, människor vi inte kan tillfråga om de vill ta hand om resterna av vår överkonsumtion. Och egentligen vet vi ju inte ens om de är kapabla att på säkert sätt hantera de supergiftiga resterna.

LÄS MER: Vindkraftspark planeras att byggas utanför Öckerö

Det tycks inte finnas gränser för hur motsägelsefull högerns energipolitik kan bli. Man beskriver elpriset som ett av Sveriges största problem, samtidigt ratar man det snabbaste sättet att minska priset. Man pratar sig varm om kärnkraften, men lägger inte ett öre för att bygga den. Man säger sig förespråka en kostnadseffektiv klimatpolitik, men säger gång på gång nej till den billigaste energikällan - vindkraften.

Lorentz Tovatt (MP), riksdagsledamot och energipolitisk talesperson

Boel Lanne (MP), gruppledare i kommunfullmäktige Öckerö

LÄS MER: Norge och Sverige i elbråk: ”Inte en bra utveckling”

LÄS MER: Rickard Nordin (C): Öckerö bör säga ja till vindkraftpark

LÄS MER: Nytt blåsrekord pressade elpriset