Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Vill ni göra vinst - sök er till andra branscher

För att kunna göra stor vinst måste man spara in på något, till exempel personal. Åtta av tio svenskar vill därför reglera möjligheten att gör vinst inom välfärdssektorerna och vi håller med, skriver Karl-Petter Thorwaldsson och Therese Guovelin, LO.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Slutreplik

Välfärdsvinster, 19/5 och 23/5

Vårdföretagarna, som representerar många av de företag som skulle mista den fria dragningsrätten på skattepengar, anklagar LO för att lägga ut rökridåer kring vinsterna i välfärden. Låt oss då vara väldigt tydliga med hur vi ser på frågan.

Det är inte frivilligt att betala skatt. Därför är det extra viktigt att skattepengarna går till det de är avsedda för – till elevers utbildning, till de äldres omsorg, till de sjukas vård. I dag är det möjligt att skarva på kvaliteten i dessa välfärdstjänster och i stället plocka ut pengarna som vinst.

Måste spara in på något

För att kunna göra stor vinst måste man spara in på något, till exempel personal. Det görs också eftersom vi ser att den äldreomsorg som drivs av riskkapitalbolag har lägre bemanning, fler timanställda och en lägre utbildningsnivå bland de anställda. Friskolor har en lägre lärartäthet än kommunala skolor.

Åtta av tio svenskar vill reglera möjligheten att gör vinst inom välfärdssektorerna och vi håller med. Välfärden är till för medborgarna och inte för företagen. Om man har vinst som sitt främsta intresse är det bättre att söka sig till andra branscher. Och det är inget ”koketterande”, det menar vi på fullt allvar.

Karl-Petter Thorwaldsson

ordförande LO

Therese Guovelin

förste vice ordförande LO