Det bästa är naturligtvis om en rökare förmår sluta utan hjälpmedel. Men alla gör inte det. Ska vi inte önska att den gruppen också finner en väg ut ur rökningen? Bara för att snus är det bästa alternativet behöver ju inte slutsatsen bli att de då lika gärna kan fortsätta att röka, skriver debattörerna.
Det bästa är naturligtvis om en rökare förmår sluta utan hjälpmedel. Men alla gör inte det. Ska vi inte önska att den gruppen också finner en väg ut ur rökningen? Bara för att snus är det bästa alternativet behöver ju inte slutsatsen bli att de då lika gärna kan fortsätta att röka, skriver debattörerna.

Vill ni att unga tjejer ska börja röka i stället för att snusa vitt snus?

När vi går ut och varnar för att ett förbud för det vita snuset kommer att gynna cigarettindustrin är det organisationen A Non Smoking Generation som känner sig manad att replikera. Det är närmast humoristiskt. Om inte argumentationen vore så falsk, skriver fyra företrädare från Snuskommissionen.

Det här är en debattartikel. Åsikter och idéer som framförs är skribenternas egna. Vill du svara eller har du synpunkter på debattartikeln? Mejla till: debatt@gp.se

ANNONS
|

Slutreplik

12/6 De flesta behöver inga hjälpmedel alls för att sluta röka

2/6 Inte hälsan man gynnar om man förbjuder vitt snus – utan cigarettindustrin

Tobaksindustrin har fått utstå hård och berättigad kritik för sina lögner på 1960-70-talen om cigaretternas skadeverkningar. Men tillhör man ”de goda” får man tydligen påstå vad som helst utan att utsättas för granskning. I dag är det A Non Smoking Generation som vilseleder medborgarna.

De gillar inte att snus är det överlägset bästa hjälpmedlet för dem som vill sluta röka. Sju gånger mer effektivt än nikotinplåster eller nikotintuggummi. Än större blir skillnaden om man jämför med e-cigaretter eller receptbelagda läkemedel. Därför tar A Non Smoking Generation in dem som kunnat sluta utan hjälpmedel i ekvationen och gör alltså kategorin ”utan hjälpmedel” till ett hjälpmedel. Allt för att felaktigt kunna påstå att snus inte är det bästa hjälpmedlet. En oärlig advokatyr som i sin förlängning är skadlig för folkhälsan.

ANNONS

Fortsätta röka

Det bästa är naturligtvis om en rökare förmår sluta utan hjälpmedel. Men alla gör inte det. Ska vi inte önska att den gruppen också finner en väg ut ur rökningen? Bara för att snus är det bästa alternativet behöver ju inte slutsatsen bli att de då lika gärna kan fortsätta att röka. Om man inte hävdar att snus är lika hälsovådligt som rökning, förstås. Men det gör inte ens A Non Smoking Generation.

Sedan detta ständiga falsarium kring påståendet att snus är en inkörsport till rökning. Det stämmer inte, och det säger även CAN – Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning – som A Non Smoking Generation annars gärna hänvisar till. CAN fastslår i årets sammanställning av nikotinkonsumtionen i Sverige att den legat konstant på cirka 30 procent sedan 2019 – då mätmetoden ändrades. Den totala nikotinkonsumtionen har alltså inte ökat, samtidigt som konsumtionen av det vita snuset ökat markant. Var har minskningen skett? Just det, rökningen går ner.

Snuskommissionens varning rör det faktum att vi inte ska ta denna nedgång för given. Förbjuds vitt snus säger tre av tio unga kvinnor mellan 16-20 år som konsumerar detta alternativ att de då i stället skulle börja röka. Är det vad A Non Smoking Generation vill?

ANNONS

Anders Milton, ordförande i Snuskommissionen, tidigare vd och ordförande för Läkarförbundet

Kinna Bellander, ledamot i Snuskommissionen, tidigare bl a verksam på MTG AB och TV4

Karl Fagerström, ledamot i Snuskommissionen, docent och forskare kring tobak och nikotin

Göran Johnsson, ledamot i Snuskommissionen, tidigare ordförande för IF Metall

ANNONS