Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Vill den politiska majoriteten lyssna på göteborgarna?

Göteborgarna vill ta debatten om Västlänken och syna projektet i sömmarna och utreda alternativen. Det framgår av Göteborgs stads webbenkät. Men vill den politiska majoriteten i Göteborg gå dem till mötes? skriver Vägvalet.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Västlänken – den planerade tågtunneln under Göteborg – engagerar många medborgare. Vägvalet har drivit frågan om att stoppa projektet i snart åtta år.

Nu har göteborgarna röstat fram tre förslag att syna Västlänken i sömmarna via Göteborgs stads webbenkät Göteborgsförslaget. Det är ett ”röstningssystem” för kommuninvånare som vill förverkliga en idé och få politikerna att lyssna. Det kallas demokrati. Förslagen lämnas via Göteborgs stads hemsida där fler kan gå in och rösta på dem. Om ett förslag får fler än 200 röster under 90 dagar behandlas detta av en ansvarig politisk nämnd.

Det visar sig nu att många vill backa bandet och få till en fristående kommission för att granska Västlänksprojektet, just för att förtroendet för projektet inte längre finns och för att det inte ger den samhällsnytta som utlovas. Grundtanken med Västlänken var att öka antal tåg genom att bygga en tunnel under Göteborg, men i stället för att förbättra kapaciteten ger Västlänken en försämring.

Göteborgarna vill nu ta debatten och de förväntar sig att den politiska majoriteten ställer upp! Nu är det upp till bevis att övertyga om Västlänkens förträfflighet. Vi i Vägvalet har länge insett att Västlänken blir en katastrof för Göteborg.

Tre förslag att ta upp

Följande tre förslag från göteborgarna kommer upp på kommunstyrelsens bord den 31 maj:

1. Tillsätt en granskningskommission av Västlänken.

2. Ordna en offentlig debatt om Västlänken.

3. Arrangera en öppen hearing om Västlänken och alternativen till denna.

Vägvalet följer gärna debatten i kommunstyrelsen, men vi vill hellre att Alliansen och S, V, MP och FI, svarar öppet och transparent om vad ni tycker om göteborgarnas förslag. Både om att omvärdera Västlänken, utvärdera alternativen och klargöra er ståndpunkt om Västlänkens fördelar (som inte längre finns).

Vägvalets ståndpunkt ät glasklar: Västlänken ska stoppas!

Claes Westberg (VV)

partiledare Vägvalet

Catarina Pettersson (VV)

partiombudsman Vägvalet