Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Att vilja bränna ner Nimis för att man tycker illa om ett senare verk av samma konstnär är inget annat än intolerans, skriver debattörerna.
Att vilja bränna ner Nimis för att man tycker illa om ett senare verk av samma konstnär är inget annat än intolerans, skriver debattörerna.

Vilks är död, nu är man ute efter hans konstverk

Det som skapar osämja är inte ett konstverk. Osämja skapas när ett islamistiskt parti vill bränna ned konstverk från en svensk konstnär som behövde konstant livvaktsskydd från mordförsök av islamister, skriver Åsa Tallroth, Edward Nordén och Lena Malmberg, Medborgerlig samling.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Replik

13/10 Nimis är en symbol för islamofobi och bör brännas ner

Poppers paradox innebär att ett samhälle som utan förbehåll tolererar intolerans till slut kommer att bli förstört av de intoleranta. När man läser debattartikeln från företrädare från Nyans är det ofrånkomligt att Poppers paradox dyker upp i huvudet.

Det är inte förvånande, men ändå anmärkningsvärt, att läsa att Partiet Nyans vill bränna ned Lars Vilks konstverk Nimis. Den skånska konstnären som varit välkänd sedan 1980-talet och sedan 2007 tvingades leva med dödshot och mordförsök efter den så kallade Rondellhunden. Efter decennier av provokativ och begreppsvidgande konst kom dödshoten uteslutande från muslimskt håll.

Det är faktiskt inte särskilt smickrande i en sekulär demokrati som har yttrandefriheten i sin grundlag.

Medveten provokation

Företrädarna för Nyans hävdar på fullt allvar att Lars Vilks berömda konstverk Nimis är islamofobt och bör brännas ner. Man menar helt felaktigt att verket skapar osämja.

Det som skapar osämja är inte ett konstverk. Osämja skapas när ett islamistiskt parti vill bränna ned konstverk från en svensk konstnär som behövde konstant livvaktsskydd från mordförsök av islamister.

Det är naturligtvis en medveten provokation från Nyans som syftar till att polarisera. Ingen behöver ta sig ned till ett konstverk och bli kränkt över att dess upphovsman även ritade en bild som troende muslimer ogillar. Nyans talar dessutom inte för alla muslimer i Sverige utan för sig själva. Ett parti vars partiledare uteslutits från Centerpartiet efter att ha haft kontakter med turkiska fascister och islamister.

När Lars Vilks började bygga Nimis i juli 1980 var det motiverat som en hämnd på havet för att han varit nära att drunkna. Ett konceptuellt konstverk. Verket har således ingenting med islam att göra.

Olika konstverk

Nimis och rondellhunden är två olika konstverk med två olika bakgrunder och betydelser. Att vilja bränna ner Nimis för att man tycker illa om ett senare verk av samma konstnär är inget annat än intolerans. Via olika vinklingar om att Nimis är ett olovligt bygge och att människor har skadat sig vid besök försöker man hitta olika argument för att bränna ner konstverket, det ena tunnare än det andra.

Det är uppenbart att Lars Vilks även efter sin död väcker känslor. När han själv inte finns kvar går man vidare och angriper hans verk. Det är på inget vis aktuellt – eller intressant – att bränna ned konstverk utifrån en påhittad historia om islamofobi och rasism.

Om alla konstverk som kan uppfattas som kontroversiella ska brännas ned så har vi ingen provokativ konst kvar. Eller konstnärlig frihet, yttrandefrihet och demokrati

Om alla konstverk som kan uppfattas som kontroversiella ska brännas ned så har vi ingen provokativ konst kvar. Eller konstnärlig frihet, yttrandefrihet och demokrati. Det är nu istället upp till oss som är kvar att förvalta Vilks arv och stå upp för yttrandefrihet och demokratiska värderingar och stå emot intoleransen.

Åsa Tallroth, vice ordförande Medborgerlig Samling

Edward Nordén, ledamot Medborgerlig Samling

Lena Malmberg, demokratipolitisk talesperson Medborgerlig Samling