Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

När det gäller frihandel och avskaffandet av tullar på miljövänliga produkter är miljön plötsligt inte lika viktig för MP och V, skriver debattören.

Viktigt få handla miljövänligt

EU har en hög svansföring inom både miljö- och handelspolitiken. Men när det gäller handel med miljövänliga produkter är EU kanske sämst i klassen, skriver Christofer Fjellner (M).

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

EU har tullar och kvoter på i stort sett alla förnybara energislag – på biobränslen, solpaneler och delar till vindkraftverk. Men på fossila bränslen har EU inga tullar alls. Det duger inte om EU ska vara bäst i världen inom miljöpolitiken och handelspolitiken!

Det måste helt enkelt bli lättare att handla med miljövänliga produkter. Att underlätta för handeln med miljövänliga och miljöförbättrande produkter är ett alldeles utmärkt sätt att möta klimathot och andra miljöproblem. Men i dag är det tyvärr precis tvärtom. Mitt under klimattoppmötet i Paris i vintras förlängde EU-kommissionen till och med EU:s skyddstullar mot kinesiska solpaneler.

Men nu har EU äntligen börjat förhandla om ett grönt frihandelsavtal, det så kallade Environmental Goods Agreement. EU förhandlar med ett tjugotal länder om ett avtal som slopar tullarna på ett stort antal miljövänliga produkter, alltifrån luftrenare till miljövänliga bränslen.

Det här är något jag kämpat för under mer än tio år i Europapolitiken. Det är viktigt att avtalet kommer på plats, men än viktigare är att listan på produkter som får slopade tullar blir så omfattande som möjligt.

Men tyvärr bromsar EU förhandlingarna på viktiga områden. Elbilar, cyklar, träprodukter, tåg, biobränslen är alla produkter som EU-kommissionen vägrar att sänka tullarna för. Men varför ska EU göra cyklar, Tesla-bilar och trägolv dyrare än nödvändigt? Det är direkt dålig politik både för miljön och för konsumenter och företag.

Vill bara reglera och detaljstyra

På hemmaplan förknippar många MP och V med miljöpolitik. Men i EU ligger de på för att stoppa förhandlingarna. Deras engagemang för miljön verkar bara sträcka sig till att reglera och detaljstyra. När det gäller frihandel och avskaffandet av tullar på miljövänliga produkter är miljön plötsligt inte lika viktig.

Det finns ingen motsättning mellan frihandel och miljö. Mer frihandel är rentav en förutsättning för en bättre miljö. Det är därför hög tid att Cecilia Malmström höjer ambitionen i förhandlingarna. Och vi svenskar måste göra gemensam sak för att se till att EU avskaffar tullar på fler miljövänliga produkter och att avtalet kommer på plats så snart som möjligt. Först då kan vi göra oss förtjänta av vår höga svansföring - både inom handelspolitiken och miljöpolitiken.

Christofer Fjellner (M)

Europaparlamentariker