Viktigt att våga tänka nytt

Föreningslivet skapar en jämlik stad – om man vågar tänka nytt. Med den politik som de borgerliga förespråkar blir det i stället bara mer pengar till dem som redan har, skriver bland andra Staffan Lindström (S).

ANNONS
|

Replik

Döende föreningsliv, 27/2

När man läser de borgerligas artikel om föreningsstöd är det lätt att tro att vi rödgröna har slutat satsa på föreningslivet. Inget kunde vara mer felaktigt. De borgerliga vill, som vanligt, ge mer till dem som redan är inkluderade och etablerade. Vi vill inkludera fler och öka jämlikheten i staden, det är skillnaden.

Vad vi har gjort är att satsa mer på de socialt utsatta områdena. Föreningslivet är starkare i ekonomiskt starkare delar av staden. Det traditionella aktivitetsstödet ger mest till de föreningar som har många ungdomar som tränar mycket. Dessa föreningar får lika mycket pengar i dag som tidigare. Ingen ”lämnas efter”.

ANNONS

Det vi gör just nu är att skapa bättre förutsättningar för att driva föreningar där det inte finns samma tradition och kunskap om hur föreningslivet fungerar. Där en liten andel av de unga är föreningsaktiva. Där vi saknar tjejers deltagande i föreningslivet.

Därför satsar vi på att samtidigt stärka föreningar och erbjuda stöd och utbildning. Bland annat genom att skapa en föreningspool för Östra Göteborg och Angered i ett pilotprojekt under två år. Men också genom att ge mer pengar till de föreningar som är aktiva i de socialt utsatta områdena i staden. Att betrakta utfallet av ett stöd som har betalats ut en gång som ”katastrofalt” är som att avfärda gödsel om man prövat det en gång i februari. Några föreningar har administrativa problem och de får hjälp av förvaltningen, det är därför den finns. Stödet ska långsiktigt stärka föreningslivet i hela staden och därmed öka jämlikheten och jämställdheten.

Ser över systemet

Inom idrotten har traditionens makt varit väldigt stark. Nu håller något på att förändras och då måste även stadens system göra det. Om inte staden ger någon uppmuntran till de som vill jobba inkluderande, som vill göra något nytt, som vill göra en insats för dem som behöver det bäst, kommer inte stadens föreningsliv heller att utvecklas.

ANNONS

Vi håller med om att bidragssystemen kan vara krångliga att förstå och tillämpa för både föreningar och förvaltning. Så ska det inte vara. Därför pågår uppdrag att se över våra nuvarande system, både i staden och inom idrotts- och föreningsförvaltningen. Det vet de borgerliga debattörerna – men låtsas naturligtvis inte om det.

Staffan Lindström (S)

vice ordförande idrotts- och föreningsnämnden (IOFN)

Christian Steingrüber (S)

ledamot IOFN

Petra Rönnholm (S)

ledamot IOFN

ANNONS