Claes Westberg (VV), partiledare, Vägvalet

Viktigaste älvförbindelsen nedprioriterad av S

Johan Nyhus (S) borde sluta dagdrömma om satsningar långt in i framtiden och i stället börja arbeta för att snarast ge göteborgarna de lokala kollektivtrafik-lösningar som lovats i snart tio år, skriver Vägvalet.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Replik

Sverigeförhandlingen, 3/1

Vi läser Johan Nyhus (S) beskrivning av Sverigeförhandlingen och på något sätt tolkar Vägvalet avtalets förträfflighet helt annorlunda.

När trängselskatten beslutades 2010 utlovades alternativa kollektivtrafiklösningar. Nu, åtta år senare och fem år med trängselskatt, är facit att några direkt revolutionerande kollektivtrafiklösningar ännu inte är på plats. I stället för att diskutera detta misslyckande försöker Nyhus prata om satsningar långt in i framtiden.

Fanns redan med i plan

Nyhus konstaterar hur bra allt ska bli med fyra nya älvförbindelser. Nja, Hisingsbron är ju faktiskt en ersättning för den gamla bron som vi var tvungna att byta ut. Marieholmstunneln däremot är en helt ny älvförbindelse, men den fanns redan med i Trafikverkets plan innan den bakades in i det Västsvenska paketet, och ska stå klar till 2020.

Linbanan började som en ”plojgrej” till 400-års-jubileet men lyfts nu fram som att ”vi inte klarar oss utan den”. En dyr leksak som passerat 1,5 miljarder kronor och den dras redan med förseningar. Nyligen kunde vi läsa om hur glada man blev på kommunen för EU-bidraget på 28 miljoner. Ett marginellt belopp då detta utgör knappt 1,8 procent av totalkostnaden.

Viktigaste länken sist

Och den viktigaste älvförbindelsen? Jo, den ligger två decennier fram i tiden. Då ska Lindholmen – Linnéplatsen stå klar för att hantera det ”ökade” antalet spårvagnar och bussar över älven. Tills dess ska de flesta åka linbana.

På samma sätt försöker Nyhus överskatta satsningar som Citybussen i Backa-stråket (Backa – Brunnsbo). Ja, bussen kommer att elektrifieras, men den kommer inte att gå snabbare bara för att den flyttas in i mittkörfältet. Bussarna går redan i dag i egna körfält på stora delar av sträckan.

Vi uppmanar därför Johan Nyhus att sluta dagdrömma om satsningar långt in i framtiden och i stället börja arbeta för att snarast ge göteborgarna de lokala kollektivtrafiklösningar som lovats i snart tio år!

Claes Westberg (VV)

partiledare, Vägvalet

Theo Papaioannou (VV)

gruppledare, Vägvalet