Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Vi vill orka mer än att bara klara av jobbstressen

Maria Rydén (M) är ute och cyklar när hon vill att vi lågavlönade kvinnor som jobbar inom förskola, vård och omsorg ska slava och arbeta tills vi blir utmattade.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Replik

Sextimmarsdag, 15/7

Arbetstidslagen om 40 timmars arbetsvecka togs i bruk på 1970-talet och har inte reviderats sedan dess. Samhället och arbetslivet har däremot förändrats kraftigt.

Svenska hushållen har de senaste 14 åren fått alltmer i plånboken och förklaringen är god tillväxt som ger ökade reallöner och sänkt skatt i form av jobbskatteavdrag. Men ändå är det alltid inom förskolan, vård och omsorg som nedskärningar görs varje år. Jag undrar, Maria Rydén (M), om du har lagt märke till att arbetsbelastningen inom dessa yrken blivit allt tyngre? Vi förskolepedagoger, undersköterskor och politiker är överens om klasskillnaderna, men tyvärr märks detta inte ett dugg i våra lönekuvert.

Ska vi orka mer än jobb?

Jag jobbar själv inom förskolan, ett jobb som ofta kantas av stress, hög ljudvolym och krav på att ständigt vara superfröken och mentalt närvarande. Vi måste också få tid till dokumentation och planera veckans pedagogiska aktiviteter samt att få verksamheten att fungera. Efter arbetsdagens slut är jag så utmattat av den höga ljudvolymen att jag inte ens har energi över att umgås med mina barn, jag sover i stället middag.

Maria Rydén (M), ska vi kvinnor, undersköterskor och förskolepedagoger, ägna all vår tid och all energi åt arbetet eller ska vi kvinnor inom dessa yrken leva i harmonisk balans, där vi också kan umgås med våra familjer och ha ork och lust kvar till annat efter arbetsdagens slut?

Som politiker Maria Rydén borde du känna till att ohälsotalen ökar i vårt samhälle och då främst bland kvinnor. Ohälsotalen är högre i de yrken man jobbar med människor, en sextimmars arbetsdag skulle underlätta för oss kvinnor, vi skulle kunna engagera oss politiskt och vara med och förändra.

Saida Hussein (S)

ledamot i kommunfullmäktige och pedagog