Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

Vi vill inte att folk ska äta mer kött - men bättre kött

Att som politiker propagera för ökad köttkonsumtion är ansvarslöst skriver David Stenholtz och Annika Carlsson Kanyama. Men vi föreslår inte att konsumenterna ska äta mer kött, vi föreslår att de ska äta svenskt kött. Just därför att svenskt kött präglas av låg miljöpåverkan och god djurhållning samtidigt som det bidrar till biologisk mångfald och stärker svenskt jordbruk, skriver bland andra Jessica Rosencrantz (M).

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Slutreplik

5/8 Svenskt kött på grillen gör dig inte till miljövän

28/7 Stöd våra bönder - grilla mer kött i sommar!

Faktum är att många människor vill äta kött som en del av sin kost. Den rimliga och pragmatiska vägen framåt är därför att förmå människor att konsumera bättre kött.

De svenska korna ger världens mest klimatsmarta nötkött. Utsläppen från köttproduktionen i Sverige är 25 procent lägre än genomsnittet i EU. Samtidigt bidrar kor som betar utomhus till en bättre närmiljö genom att hålla landskapen öppna och skapa artrika odlingslandskap som stärker den biologiska mångfalden. Svenskt kött är därför bra för miljön ur flera aspekter. Sverige har dessutom lägst användning av antibiotika inom köttindustrin i hela EU – vilket är bra för konsumenthälsan.

Ökad miljöbelastning

Replikanterna skriver även att ”om vi på allvar vill gynna miljö och hälsa bör vi välja mat från växtriket”. Men en ensidig produktion av baljväxter som Stenholtz och Carlsson Kanyama förordar leder oundvikligen till sämre odlingsresultat i längden med ökad miljöbelastning som följd. Siffror från Jordbruksverket visar dessutom att förbrukningen av kött har minskat de tre senaste åren, från 87,8 kg per capita 2016 till 81,9 kg per capita 2019. Trenden går alltså mot mer och mer mat från växtriket redan i dagsläget, men det är inte realistiskt att alla svenskar kommer att övergå till en helvegetarisk kost.

Många människor vill fortsätta äta kött, däremot bör vi för såväl miljön som för hälsan och för svenskt jordbruks skull äta kött av bättre kvalitet. Just därför bör vi äta mer svenskt kött.

Jessica Rosencrantz (M), miljö- och klimatpolitisk talesperson

John Widegren (M), landsbygdspolitisk talesperson