Smittspridningen på minkfarmer under pandemin ledde till tragiska massavlivningar i Danmark, skriver debattören.
Smittspridningen på minkfarmer under pandemin ledde till tragiska massavlivningar i Danmark, skriver debattören. Bild: Jacob Grange

Vi vill göra hela Europa pälsfritt

Pälsproduktion är oetisk men det finns flera andra skäl att vilja stoppa den. Minkfarmar är också en risk både för vår hälsa och för miljön. Det är hög tid att förbjuda pälsfarmar och alla europeiska medborgare kan bidra till det, skriver Camilla Bergvall, Djurens rätt.

Det här är en debattartikel. Åsikter och idéer som framförs är skribenternas egna. Vill du svara eller har du synpunkter på debattartikeln? Mejla till: debatt@gp.se

ANNONS
|

De flesta tror nog att minkfarmning är förbjudet. Men fortfarande trängs aktiva rovdjur i långa rader av gallerburar också i Sverige, endast för att bli pälsprodukter som exporteras till andra länder.

För att komma tillrätta med problemet har Djurens rätt gått ihop med ett 60-tal andra organisationer för att tillsammans samla in fler än en miljon namnunderskrifter i ett medborgarinitiativ. Ett initiativ vid namn ”Fur Free Europe”.

För många är det en självklarhet att Europa ska bli pälsfritt, att vi ska förbjuda lidandet på pälsfarmer och stoppa importen av päls från andra länder. Men det är inte självklart i svensk politik. Endast tre riksdagspartier vill i dag se minkfarmerna avvecklade. Trots att Djurens rätt drivit frågan i decennier och de risker som finns för djurskyddet, miljön och folkhälsan.

ANNONS

Ohållbar pälsdjursuppfödning

Nu tar vi det till nästa nivå. Nu kan du som är medborgare i EU vara med och stänga de sista farmerna och samtidigt stoppa importen av pälsprodukter som produceras på ett sätt som inte är lagligt i Sverige. Päls från plågade mårdhundar, rävar och chinchillor är vanliga detaljer på kragar och mössor i dag.

Förutom att pälsproduktionen i Europa och världen är oetisk finns det flera andra skäl att förbjuda det. För det första är produktionen otrygg. Under pandemin blev det tydligt att både minkar och mårdhundar kunde få SARS-CoV-2 och sprida det vidare till människor. Smittspridningen på minkfarmer under pandemin ledde till tragiska massavlivningar i Danmark och kostsamma restriktioner i Sverige. Nästan alla svenska minkfarmer tros ha haft smittan under 2020, och faran är ännu inte över.

16 medlemsstater i EU har redan tagit beslut om att fasa ut pälsdjursfarmer.

För det andra är pälsdjursuppfödning ohållbart av andra skäl än att djur plågas och sprider smittor. Produktionen består av att hålla rovdjur i gallerburar där avföringen trampas ned och faller till marken. Gödsel från minkar drar till sig flugor och plågar de boende människorna i närheten.

Förrymda minkar påverkar naturen och fågellivet vid vattendrag. Produktionen av päls är inte heller hållbar i mängd energi som krävs för att föda upp rovdjur med köttfoder under minst ett halvår innan slakt.

ANNONS

Pälsprodukterna färgas och behandlas dessutom med stora mängder giftiga kemikalier, vilket såklart påverkar både miljön och arbetarna negativt.

16 medlemsstater i EU har redan tagit beslut om att fasa ut pälsdjursfarmer. I ytterligare fem medlemsstater pågår en diskussion om förbud. Med den positiva utvecklingen i EU och stödet från medborgarna kan vi nu få till ett pälsfritt Europa, oavsett Sveriges position.

Camilla Bergvall, riksordförande för Djurens rätt

LÄS MER:Även i Sverige massavlivas minkar under pandemin

LÄS MER:Omstart på gång för dansk minkuppfödning

ANNONS