Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Vi vill bygga ett Göteborg för alla

Det är osmakligt av Moderaterna att skylla bostadsbristen på flyktingar, skriver Johanna Eliasson (V) och Johan Zandin (V).

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Replik

Bostadsbristen, 2/8

Redan inför valet 2014 var bostadsbristen i Göteborg mycket svår. Då var alla partier överens om att det måste lösas genom att kraftigt öka bostadsbyggandet. De senaste fyra åren har den rödgröna bostadspolitiken fokuserat på detta, och det är på väg att ge resultat. Planeringen av nya bostäder har ökat kraftigt och från och med nästa år beräknas antalet färdigbyggda bostäder öka från drygt 2 000 per år till över 5 000 per år. Utöver detta byggs 7 000 extra bostäder genom projektet Bostad 2021. Så den fördubbling Moderaterna efterlyser är redan igång.

Det största problemet med Moderaternas artikel är att de försöker skylla bostadsbristen på de flyktingar som kommit till Göteborg. Det är både osmakligt och felaktigt.

Bostäder för alla invånare

Självklart ska vi arbeta för att fler tar sitt ansvar för flyktingmottagningen. Men i Vänsterpartiets samhälle är inte rätten till bostad kopplad till om du är född i Sverige eller inte. Om Göteborg fortsätter att bygga över 5 000 bostäder om året kommer vi bygga bort bostadsbristen. Men det är också viktigt vilka bostäder som byggs och för vem. Till skillnad från Moderaterna så vill vi i Vänsterpartiet bygga bostäder för alla göteborgare oavsett om de kommer från Kortedala eller Kabul. Både allmännyttan och andra som bygger på kommunens mark måste bygga en större andel billiga hyresrätter, särskilt i områden som domineras av villor eller bostadsrätter. För att underlätta detta vill Vänsterpartiet utöka det statliga investeringsstöd för billiga hyresrätter som vi har drivit igenom den här mandatperioden. Vi kommer också behöva kämpa hårt för att behålla de billiga hyresrätter som redan finns i Göteborg. Vänsterpartiet är i dag det enda partiet i kommunfullmäktige som konsekvent motsätter sig att allmännyttan säljs ut eller ombildas till bostadsrätter.

Att bostadsbristen är ett faktum, är det enda som är rätt i Axel Josefsson (M) och Hampus Magnussons (M) retorik. Att bygga fler billiga hyresrätter, som alla har råd att bo i är lösningen. Inte att ställa en marginaliserad grupp till svars. För till skillnad från Moderaterna så vill Vänsterpartiet bygga ett Göteborg för alla, inte för bara några få med rätt efternamn eller tjocka plånböcker.

Johanna Eliasson (V)

ersättare byggnadsnämnden

Johan Zandin (V)

ledamot byggnadsnämnden och ordförande i Bostadsbolaget