Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Vår ambition är att heltidsmentorer på sikt ska finnas på alla kommunala högstadieskolor i Göteborg. Bild: Mia Höglund
Vår ambition är att heltidsmentorer på sikt ska finnas på alla kommunala högstadieskolor i Göteborg. Bild: Mia Höglund

Vi vill att lärare ska få vara lärare

Vi tror förstås inte att heltidsmentorer i form av socialpedagoger och liknande yrkesgrupper är någon universallösning, men det är ett viktigt steg på vägen mot en skola där lärare verkligen får vara lärare och ägna sig åt sitt huvuduppdrag – elevernas kunskapsutveckling, skriver Axel Darvik (L), skolkommunalråd.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Slutreplik

4/10 Ny miljardsatsning för att lyfta lärarnas miljö i utsatta skolor

10/5 Snabba cash löser inte skolans långsiktiga problem

Vår inriktning med lovskola och heltidsmentorer är här för att stanna om Liberalerna och Alliansen får vara med och styra även efter nästa val. Oavsett statsbidrag. Jag kan förstå debattörernas farhågor om att insatserna kan bli kortvariga och mer av projektkaraktär. Men vår ambition är tydlig ifall detta visar sig fungera som vi tror.

Som Daniel Goncalves Ling och Bülent Maksimov inledningsvis påpekar måste vi förstärka insatserna i de stadsdelar där förutsättningarna för skolan är som mest utmanande. Detta är också bakgrunden till att Göteborg har en av landets mest progressiva modeller för att fördela resurser till de skolor där de behövs mest. Hela 19% av elevpengen används i de områden av vår stad där de socioekonomiska utmaningarna är som störst.

Flera insatser

Till detta kommer de extra statsbidrag som Liberalerna på nationell nivå varit framgångsrika med att förhandla fram. Det innebär t ex att vi kan göra extra insatser för de elever som hamnat efter på grund av pandemin, det ger möjligheter att ordna lovskola i en aldrig tidigare skådad omfattning och vi kan anställa heltidsmentorer på ett antal grundskolor där lärarna har enormt tuffa utmaningar i sin vardag. Vi tror förstås inte att heltidsmentorer i form av socialpedagoger och liknande yrkesgrupper är någon universallösning men det är ett viktigt steg på vägen mot en skola där lärare verkligen får vara lärare och ägna sig åt sitt huvuduppdrag: elevernas kunskapsutveckling. Vår ambition är därför att heltidsmentorer på sikt ska finnas på alla kommunala högstadieskolor i Göteborg.

Centralt för att lyfta våra kunskapsresultat är att vi vrider om hela synen på vad skolan är till för och ger den och dess personal den respekt man förtjänar. Det är först när skolan ses som samhällets viktigaste institution där vi lämnar våra barn och ger dem verktygen för att bli ansvarstagande medborgare och kompetent arbetskraft som vi kan vara helt nöjda. Vi är en bra bit från detta mål i Göteborg men Liberalerna vill vara garanten för att vi rör oss i rätt riktning.

Axel Darvik (L), skolkommunalråd