Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Inga offer. Surrogatmödrar är inte per automatik offer. Många vill hjälpa ofrivilligt barnlösa på medmänskliga grunder, skriver debattörerna.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Vi utnyttjar inte kvinnor

Surrogatmödraskap väcker både många frågor och känslor. Ingen tjänar dock på en skev, förenklad och felaktig debatt, skriver bland andra Eduardo Afonso, Tammuz Family Nordic.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Replik

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Surrogatmödraskap, 28/10

Det ökade intresset för att genom surrogatmödraskap komma ur ofrivillig barnlöshet har helt naturligt satt fart på en engagerad debatt i ämnet. Debatten är förväntad då surrogatmöjligheten självklart ställer en del frågor på sin spets och utmanar principer, konventioner och många känslor.

I lördagens GP omnämns vi i ett inlägg med några återkommande påståenden som är felaktiga, starkt vinklade och förenklande.

  •  ”När Nepal drabbades av en jordbävning 2015 flög man ut de nyfödda barnen och lämnade kvar de nyförlösta surrogatmödrarna.”

En fullständigt felaktig och återkommande beskrivning från Sveriges Kvinnolobby som dessutom tidigare fått ta del av vad som egentligen hände. Surrogatförmedlingen Tammuz var på plats med läkarteam, sjukvårdsutrustning och förnödenheter enkom för att ta hand om surrogatmödrar och äggdonatorer.

  •  ”Surrogatmödraskap handlar bara om en växande handel med kvinnor och barn.”

Surrogatmödrar är inte per automatik offer. I vår värld är det avgörande att deras beslut inte är resultatet av påtryckningar och tvång och ej heller ett resultat av en svår ekonomisk situation. Många vill hjälpa ofrivilligt barnlösa på medmänskliga grunder.

  •  ”Fler och fler länder förbjuder surrogatmödraskap.”

Det stämmer inte men däremot har flera länder förbjudit utlänningar att använda surrogatmödrar, exempelvis Indien och Thailand. I dag finns minst 15 länder där svenskar kan få hjälp. Några länder i vår närhet där surrogat är lagligt är Danmark, Portugal, Island, Grekland och USA.

  •  ”Fattiga kvinnor utnyttjas cyniskt av välbeställda som har råd att köpa deras reproduktiva förmåga.”

De flesta som får barn med hjälp av surrogatmamma lånar pengar för att förverkliga sin dröm. I Sverige kan barnlösa föräldrar söka hjälp med till exempel IVF men efter vanligtvis tre hjälptillfällen beroende på Landsting, så måste paret själv bekosta fortsatt behandling.

  •  ”Fattiga människor utnyttjas och riskerar sin hälsa.”

De genomgår fysiologiska och psykologiska tester och under graviditeten går de på regelbundna besök till läkare eller barnmorska. I vår verksamhet sker allt under strängt kontrollerade former, i samklang med lagstiftning och en solid värdegrund.

Eduardo Afonso

verksamhetschef, grundare Tammuz Family Nordic

Staffan Sörenson

jurist med särskild inriktning på surrogatjuridik, Napoleon jurister