Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Vi unga måste rädda EU från populism

Vi ungdomar är nästan uteslutande positiva till EU. Nu hotar populismen att vräka omkull allt vi tror på. Valen i Italien och Österrike kan skynda på denna process. Vi måste göra våra röster hörda, skriver Magnus Ek och Eric Luth, Centerpartiets ungdomsförbund CUF.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Som ungdomar i Europa tar vi många friheter för givna. Friheten att studera, arbeta och leva i 28 medlemsstater. Friheter som är under stort hot. Nästa stora utmaning kommer i morgon söndag, när Italien och Österrike går till val. Har vi otur kan två länder destabiliseras och EU-samarbetet vara hotat. Mer än någonsin behöver vi ungdomar göra våra röster hörda, för att rädda det vi tror på.

Positiva till EU

71 procent av EU:s invånare menar att mer förenar oss än vad som skiljer oss åt. Vi ungdomar är nästan uteslutande positiva till EU. Vi behöver göra våra röster hörda. Populism hotar att vräka omkull de västerländska, frihetliga upplysningsideal som varit vår ledstjärna sedan franska revolutionen. Om det sker kan vi vakna upp till en värld där demokratin och våra rättigheter kraftigt urholkas.

I Österrike är det stor chans att det nationalkonservativa, högerpopulistiska FPÖ:s Norbert Hofer blir ny österrikisk president. Tidigare i våras valdes en grön president, men valet ogiltigförklarades. Marginalen till Hofer var mycket knapp, och han har stor chans att ta hem det österrikiska valet.

Italienarna folkomröstar om en grundlagsändring. Det ser inte lovande ut för premiärminister Renzi, som hotar att avgå om han förlorar. Då blir det sannolikt nyval. Italien har länge varit ett av de mest EU-vänliga länderna, men finanskris och politiskt haveri har gött högerpopulistiska femstjärnerörelsen. I ett nyval står populisterna runt husknuten.

Tydligt europeiskt ledarskap krävs

Om FPÖ vinner i Österrike och Italien tvingas utlysa nyval, riskerar ett knäsvagt EU att falla omkull. Donald Trump har skapat osäkerhet, och populister som utnyttjar människors rädslor och oro vinner mark över hela västvärlden. Det finns ett sätt att motverka populism – genom ett tydligt, europeiskt ledarskap. Problemet är att den enda europeiska ledaren just nu är Angela Merkel. Stefan Löfven (S) har tydligt lyst med sin frånvaro och ovilja att ta ansvar i ett stapplande EU.

EU är ett frihetligt fredsprojekt. Det har lett till individuella friheter som öppnat upp för människor att förverkliga sina drömmar över en hel kontinent. Det leder till ekonomiska, kulturella och individuella vinster.

Nu behöver vi ta kampen för att bevara den Europeiska drömmen. Drömmen hotar att gå i kras, men om vi ungdomar tillsammans gör vår röst hörd kan vi besegra populismen.

Magnus Ek

förbundsordförande, Centerpartiets Ungdomsförbund (CUF)

Eric Luth

vice förbundsordförande och internationell talesperson