Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Rebecka Forsberg, Grön Ungdom, språkrör Grön Ungdom Väst, klimatpolitisk talesperson och Axel Lundholm Ericson, språkrör Grön Ungdom Väst. (Bilden i mitten: Greta Thunberg).

Vi unga demonstrerar för vår framtid

I dag, 15/3, samlas unga människor världen över för världens största klimatstrejk. Det är en strejk mot den vuxna generationen som trots forskarnas varningar i decennier har nonchalerat klimatfrågan. Och en strejk för vår framtid, skriver Rebecka Forsberg och Axel Lundholm Ericson, Grön ungdom.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Allt började med en 15-åring ensam med ett plakat utanför Sveriges riksdag. På bara ett halvår har Greta Thunbergs engagemang väckt liv i en global rörelse som varje fredag strejkar för klimatet: Fridays For Future. I dag, fredag, samlas människor på över 1 300 platser i över 90 olika länder.

Vi är den sista generationen som kan rädda klimatet och den första som drabbas av klimatförändringarna.

Det är ingen slump att klimatrörelsen leds av ungdomar. Vi är den sista generationen som kan rädda klimatet och den första som drabbas av klimatförändringarna. Vi har tio år på oss om vi ska undvika massvält, extremväder och krig i klimatförändringarnas spår. Att minska utsläppen i tid är helt avgörande för mänsklighetens överlevnad. Eftersom dagens vuxna fortsätter att ignorera allvaret, måste vi unga ta vuxenansvar. Det är vår framtid som står på spel – och det är bråttom.

Att delat ansvar tenderar att bli ingens ansvar har länge varit klimatfrågans största paradox. Trots att alla bidrar till klimatförändringarna ställs ingen till svars. Därför tar vi nu ansvar och visar den äldre generationen politiker att vi är redo för förändring. På fredag samlas en hel generation av unga. Vissa av oss är vegetarianer och flygvägrare och andra inte. Tillsammans förenas vi i kampen om politisk förändring.

Gårdagens miljöpolitik kan mer liknas vid ångestdämpande för politiker, än förslag som faktiskt tar oss ur en klimatkatastrof.

Gårdagens miljöpolitik kan mer liknas vid ångestdämpande för politiker, än förslag som faktiskt tar oss ur en klimatkatastrof. Sverige är världens bästa land på återvinning samtidigt som Thailandsresor och billiga klädinköp från barnarbetare i Bangladesh slår i taket. Kommuner som stoltserar med cykelsatsningar ger inte sällan mångdubbelt mer till nya motorvägar. Detta är inkonsekvent klimatpolitik. Ska vi rädda klimatet på riktigt måste vi ta från det klimatskadliga och ge till det miljöbra. Då krävs en modig politik som förändrar systemet från grunden.

Tiden av business as usual är över. Vi kommer inte längre att acceptera en politik som hellre sätter mål om obegränsad ekonomisk tillväxt än mål om att tillvarata planetens begränsade resurser. Genom att strejka tar vi vårt ansvar i klimatkrisen. Nu är det upp till politiken att ta sitt.

Rebecka Forsberg

Grön Ungdom, språkrör Grön Ungdom Väst, klimatpolitisk talesperson

Axel Lundholm Ericson

språkrör Grön Ungdom Väst