Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Vilken ministerpost ska Jonas Sjöstedt (V) ha i en S-ledd regering? Det måste Stefan Löfven (S) ge svar på, skriver Annie Lööf (C).

Vi tar striden mot populisterna – både till vänster och höger

Med ett kraftigt förstärkt Vänsterparti och en lika försvagad Socialdemokrati måste Stefan Löfven svara på vilka eftergifter han kommer göra för att få Jonas Sjöstedts stöd, skriver Annie Lööf (C).

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Med få dagar kvar till valet är det alltmer uppenbart hur nödvändigt det är med ett maktskifte i Sverige. Trots högkonjunktur och god samhällsekonomi har S-MP-regeringen helt misslyckats med flera av de viktigaste uppgifterna. Vårdköerna har fördubblats, och klyftan växer mellan olika delar av landet när det gäller väntetider och tillgänglighet. För barn och ungdomspsykiatrin är situationen än värre, där har köerna tredubblats. Och regeringen har dragit undan mattan för familjer som är beroende av assistans för de mest grundläggande behoven.

Många har jobb, men klyftan växer mellan de som har jobb och inte har jobb. En allt större andel av de arbetslösa tillhör utsatta grupper. Vi håller på att få en permanent bidragsberoende underklass som kan få det än värre när nästa lågkonjunktur kommer. En stor del av problemet är att S, MP och V har höjt skatterna kraftigt för dem som arbetar och på de jobbskapande företagen. Det har blivit dyrare att anställa, och murarna på arbetsmarknaden är en av de viktigaste orsakerna till att integrationen misslyckats.

Mest vackra ord

Miljö- och klimatpolitiken består tyvärr mest av vackra ord och symbolåtgärder utan tillräcklig effekt. Det är för låga ambitioner när det gäller grön skatteväxling, omställning av transportsektorn och bättre havsmiljö. Och nu får vi alarmerande uppgifter om att utsläppen av växthusgaser ökar med över tre procent bara det första kvartalet i år. Sverige har inte råd med en mandatperiod till som den här.

I Sverige finns det nu risk för att populister till vänster och till höger får kraftigt ökat stöd.

I många länder i Europa ser vi hur populister till höger och till vänster har tagit mer plats i politiken. Populistpartiernas framväxt bidrar till att förgrova den politiska debatten, leta syndabockar i stället för lösningar och försvåra handlingskraftiga parlamentariska majoriteter. I Sverige finns det nu risk för att populister till vänster och till höger får kraftigt ökat stöd.

Sverigedemokraterna vill dra Sverige mot mer slutenhet, göra människor från andra länder till syndabockar, vill dra tillbaka jämställdheten, lämna EU och har en ansvarslös ekonomisk politik.

Vänsterpartiet har ständigt ökade offentliga utgifter som svar på i stort sett allt, vill socialisera delar av det svenska näringslivet och har en vurm för demokratiskt tvivelaktiga regimer som i Venezuela och Kuba.

Löfven måste svara

Med ett kraftigt förstärkt Vänsterparti och en lika försvagad Socialdemokrati måste Stefan Löfven svara på vilka eftergifter han kommer göra för att få Jonas Sjöstedts stöd. Vänsterpartiets inflytande över ett regeringsalternativ med Socialdemokraterna kommer krävas för att de ens ska ha en chans att bli större än Alliansen. Vilken ministerpost ska Jonas Sjöstedt ha i en S-ledd regering? När vänsterpopulister ökar i väljarstöd går det inte att tolka på något annat sätt än att den fortsatta vänstersvängen inom socialdemokratin fortsätter.

Det ska inte få vara populister, vare sig till höger eller vänster, som ska få diktera villkoren för svensk politik.

Inflytande för populistpartier till höger eller vänster ger varken reformkraft eller stabilitet. Centerpartiet går till val för värderingar om medmänsklighet och jämställdhet. För en vård i hela landet, för grön tillväxt, för att utveckla landsbygden och för att små företag ska ha stora möjligheter. Det är uppenbart att Sverige behöver ett maktskifte. Alliansen är det enda samlade regeringsalternativet i valet på söndag. Det ska inte få vara populister, vare sig till höger eller vänster, som ska få diktera villkoren för svensk politik. Därför tar vi striden mot populisterna.

Annie Lööf (C)

partiledare Centerpartiet