Vi står upp för löntagares rätt att känna trygghet på sin arbetsplats, Heimbrand står upp för företagens rätt att kunna säga upp människor, skriver debattörerna.
Vi står upp för löntagares rätt att känna trygghet på sin arbetsplats, Heimbrand står upp för företagens rätt att kunna säga upp människor, skriver debattörerna. Bild: Lars Pehrson/SvD/TT

Vi står upp för individers trygghet - ni för företagen

Det är tydligt att Liberala studenter har gått på de myter som finns om LAS. Vi är glada att Heimbrand lyfter upp några av dessa så att vi får möjlighet att förklara vad som är sant och vad som är falskt, skriver bland andra Mimmi Rönnqvist, Ordförande SACO studentråd.

Det här är en debattartikel. Åsikter och idéer som framförs är skribenternas egna. Vill du svara eller har du synpunkter på debattartikeln? Mejla till: debatt@gp.se

ANNONS
|

Slutreplik

12/6 Omoraliskt att hålla fast vid de förlegade LAS-reglerna

4/6 LAS-utredningen är ett frontalangrepp på anställdas trygghet

Heimbrand lyfter upp exempel där LAS på något sätt skulle vara omoralisk. Men exemplen visar sig inte ha någon grund i någon som helst verklighet. Heimbrand har till exempel gått på den felaktiga föreställningen som arbetsgivarsidan har om att LAS stänger ute utrikesfödda från arbetsmarknaden. LAS-utredningens egna forskningsgenomgång visar inga belägg för påståendet att nyanlända får det lättare att komma in på arbetsmarknaden genom utredningens förslag. Även Sacos rapport Flexicurity - En dyr modell utan bättre resultat visar att den danska modellen med ett svagare anställningsskydd inte är bättre än den svenska arbetsmarknadsmodellen på att få utrikesfödda utomeuropéer i arbete.

ANNONS

Löntagare vågar säga ifrån

Ett annat exempel Heimbrand lyfter upp är att kvinnor utsatta för sexuella trakasserier skulle vara tvungna att säga upp sig för att det är för dyrt att avskeda den skyldiga kollegan. Även här har Heimbrand fel. Det är tack vare trygga och fasta anställningar som löntagare faktiskt vågar säga ifrån vid missförhållanden på arbetsplatsen. Det är inte alls säkert att lika många personer hade vågat gå ut med sina berättelser i samband med och efter MeToo. Få hade kunnat ställa sig upp och berätta om sina upplevelser om de inte haft fasta och trygga anställningar. Ett exempel är det fall med en kvinna på en juristbyrå som blev våldtagen av en manlig kollega. Istället för att avskeda mannen fick kvinnan, som då var provanställd, lämna firman medan mannen hade kvar sin anställning. Om kvinnan hade varit fast anställd hade utfallet blivit ett annat. Det är ett konkret fall där individen som Heimbrand pratar om inte haft en önskvärd trygghet på jobbet och lidit hårt av detta.

Vi står upp för individen

Men dessa individuella öden är i grunden bara en del av den större strukturen. 82 procent av unga vill ha trygga tillsvidareanställningar. Den svenska modellen med LAS som grundfundament har fungerat och levererat välstånd under decennier och den trygghet som LAS ger är uppenbarligen önskvärd av den framtida arbetskraften. Som Heimbrand själv skrev så handlar förändringar av LAS “inte bara om att göra svenska företag motståndskraftiga mot internationell konkurrens utan också om rätt och fel”. Skillnaden är att vi i grunden står upp för individen där Heimbrandt tycker att det är viktigare med företag.

ANNONS

Vi står upp för löntagares rätt att känna trygghet på sin arbetsplats, Heimbrand står upp för företagens rätt att kunna säga upp människor.

Vi tycker att det är fel att rasera den starka svenska modell som är en av vårt samhälles grundvalar, Heimbrand tycker att det är fel att bevara densamma.

Mimmi Rönnqvist, Ordförande SACO studentråd

Malin Malm, Förbundsordförande S-studenter

ANNONS