Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Johanna Eliasson (V), gruppledare fastighetsnämnden och John Edström (V), ordförande Vänsterpartiet Göteborg. Bild: Alice Vernersson / Erik Måsrtensson /Jonatan Kallus
Johanna Eliasson (V), gruppledare fastighetsnämnden och John Edström (V), ordförande Vänsterpartiet Göteborg. Bild: Alice Vernersson / Erik Måsrtensson /Jonatan Kallus

Vi sluter upp i fajten mot marknadshyror

Bristen på hyresrätter med rimlig hyra är akut i Göteborg och i övriga Sverige. Att regeringen i det läget ger klartecken för marknadshyror i nyproduktion är ett svek mot alla hyresgäster, skriver Vänsterpartiet.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Det råder bostadsbrist i Göteborg. Det vet alla som försökt få en lägenhet här. Kötiden är lång och antalet hyresrätter alldeles för få. Unga vuxna tvingas bo kvar hemma hos sina föräldrar och nyanlända får inte in en fot på bostadsmarknaden.

Bostadsbristen är framförallt en brist på hyresrätter med rimlig hyra. Samtidigt som nybyggda bostadsrätter står osålda växer bostadsköerna till hyresrätter. Det som behövs är hyresrätter med en hyra som alla har råd med.

Regeringens överenskommelse med Centerpartiet och Liberalerna om marknadshyror i nyproduktion är en besvikelse för alla oss som hoppades att S åtminstone hade en fot kvar i arbetarrörelsen.

Regeringens överenskommelse med Centerpartiet och Liberalerna om marknadshyror i nyproduktion är en besvikelse för alla oss som hoppades att Socialdemokraterna åtminstone hade en fot kvar i arbetarrörelsen.

Marknadshyror leder bara till högre hyror, inte till att fler lägenheter byggs. Om regeringen tillsammans med borgarna luckrar upp hyresregleringen på nyproducerade lägenheter är steget inte långt till marknadshyror på befintliga hyresrätter.

De enda som vinner på marknadshyror är fastighetsjättarna. Därför är det inte förvånande att nyliberala partier som C och L driver frågan. Att prioritera företagsvinster framför behoven hos arbetare ligger helt i linje med deras borgerliga politik.

S är beredda att svika Sveriges hyresgäster. Vi är många som kommer ihåg hur S kampanjade mot marknadshyror i valrörelsen. Vad hände med det löftet?

Hyresgästföreningen gick tidigt ut och varnade för den katastrof som marknadshyror skulle innebära för Sveriges hyresgäster. Tyvärr ignorerar S varningarna.

Hyresgästföreningen gick tidigt ut och kritiserade överenskommelsen och varnade för den katastrof som marknadshyror skulle innebära för Sveriges hyresgäster. Tyvärr ignorerar S varningarna.

Vänsterpartiet delar Hyresgästföreningens kritik och ilska. För oss är rätten till bostad grundläggande och vi motsätter oss regeringens politik som sätter marknadens vilja att tjäna pengar framför människors behov av tak över huvudet. Därför säger vi nej till alla försök till marknadshyror, ombildningar, privatiseringar och renovräkningar.

Nu på söndag arrangerar Hyresgästföreningen ett massmöte i protest mot marknadshyror. Protestmötet hålls i Folkets hus i Göteborg, på andra sidan gatan från S göteborgskansli. För oss vänsterpartister är det en självklarhet att delta i Hyresgästföreningens protester och vi hoppas att så många som möjligt sluter upp i kampen mot marknadshyror.

Nu är det upp till alla oss som fortfarande ser bostad som en social rättighet att ta fajten för hyror som vanligt folk har råd med.

Johanna Eliasson (V)

gruppledare fastighetsnämnden

John Edström (V)

ordförande Vänsterpartiet Göteborg