Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Jonas Sjöstedt (V), partiledare, Maj Karlsson (V), socialpolitisk talesperson och Adriana Aires (V). distriktsordförande för Vänsterpartiet Göteborg

Vi ska stoppa ojämlikheten

Sverige är ett rikt land. Här borde vi kunna ha en välfärd som går att lita på. Men så är det inte. Samhället saknar inte resurser, det saknas bara en vilja att fördela dem rättvist, skriver företrädare för Vänsterpartiet.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Ojämlikheten i samhället ökar. Den ökar i Sverige och den ökar i Göteborg. Mellan ändhållplatserna för 11:ans spårvagn skiljer det flera år i medellivslängd. De flickor som föds i Långedrag förväntas leva sex år längre än de flickor som föds i Bergsjön. För pojkar är skillnaden i medellivslängd hela nio år.

Ojämlika livsvillkor

De stora skillnaderna i förväntad medellivslängd beror på att vi lever i ett samhälle med ojämlika livsvillkor. Faktum är att Sverige är det OECD-land där ojämlikheten ökat mest sedan mitten av 1980-talet. Stora skillnader i livsvillkor bidrar till sämre hälsa, ökad social oro, sämre sammanhållning och sämre trygghet i hela samhället. Alla förlorar på ojämlikheten.

Vänsterpartiet är det enda partiet som driver en politik som faktiskt ökar jämlikheten. Vårt mål är att göra Sverige till världens mest jämlika land igen, men för det krävs ett starkt Vänsterparti. Vi vill se en starkare välfärd som konkret förbättrar livet för människor. Vi har redan fått igenom en av de största välfärdssatsningarna sedan 1993, men vi nöjer oss inte med att bara laga de akuta välfärdshålen. Välfärden måste stärkas ännu mer.

En stark välfärd kräver ett rättvist skattesystem som gynnar vanligt folk, inte de rikaste. De som tjänar mest måste bidra mer till vår gemensamma välfärd.​

En stark välfärd kräver ett rättvist skattesystem som gynnar vanligt folk, inte de rikaste. De som tjänar mest måste bidra mer till vår gemensamma välfärd. För den som äger ett vårdföretag arbetar inte hårdare än undersköterskan som sliter ut sig i hemtjänsten. Det är orimligt att det i dag är mer lönsamt att spekulera med våra skattepengar än att arbeta.

En stark välfärd är en välfärd som är till för oss alla, inte för att ge vinst åt ägare. Det är en välfärd du kan lita på oavsett var du bor eller vilken inkomst du har. Det ska inte spela någon roll om du bor i storstan eller på landet, eller om du bor i Långedrag eller i Bergsjön. Välfärden ska utgå från behov och inte från storleken på din plånbok.

Vi har politiken

Årets valrörelse har tydligt visat att folk har fått nog av ojämlikheten och av otryggheten som följer därav. Stödet för vår politik ökar varje dag, samtidigt som behovet av ett starkt Vänsterparti aldrig varit större. Tiden för uddlösa förslag och kortsiktiga lösningar är förbi. Vi har politiken som åter kommer göra Sverige till världens mest jämlika land.

Jonas Sjöstedt (V)

partiledare

Maj Karlsson (V)

socialpolitisk talesperson

Adriana Aires (V)

distriktsordförande för Vänsterpartiet Göteborg