Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Vi ska öka antalet AT-platser ännu mer

Västra Götalandsregionen har klart flest AT-platser i landet. Men vi nöjer oss inte med det. Vår absoluta ambition är att matcha antalet AT-platser med lika många som går ut läkarnas grundutbildning, skriver bland andra Gunilla Levén (M).

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Replik

AT-platser, 17/5

Vi delar den bild som företrädare för Svenska läkaresällskapets kandidat och underläkarförening beskriver i sin debattartikel. Antalet AT-platser (allmäntjänstgöring) är för få vilket innebär att det ibland tar onödigt lång tid för en läkare att få sin legitimation. Även om Västra Götalandsregionen ligger bättre till med en väntetid på 9,6 månader för att få påbörja sin AT, jämfört med genomsnittet, finns självklart mer att göra.

Och det gör den Grönblå majoriteten i Västra Götalandsregionen. Här har vi redan gått från ord till handling. Enligt rapporten ”Den som väntar på en AT väntar för länge (2017)” har Västra Götalandsregionen klart flest AT-platser i landet. Men vi nöjer oss inte med det. Vår absoluta ambition är att matcha antalet AT-platser med lika många som går ut grundutbildningen.

Steg för steg bygger vi ut antalet platser. Vi har redan ökat antalet AT-platser i regionen med nästan 13 procent, från 200 platser till 225. Och så sent som förra veckan presentarede Grönblå samverkan sin budget för 2019 med ytterligare satsningar på en utökning av antalet AT-platser. Därtill har vi fattat beslut om att korta tjänstgöringstiden från 21 månader till 18 månader för att frigöra ännu mer kapacitet att ta emot fler AT. I slutändan handlar det om att klara kompetensförsörjningen inom sjukvården och att säkerställa en god och patientsäker vård.

Gunilla Levén (M)

ordförande i Västra Götalandsregionens personalutskott

Tina Ehn (MP)

ledamot

Birgitta Adolfsson (L)

ledamot

Cecilia Andersson (C)

ledamot

Conny Brännberg (KD)

ersättare