Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Integration. Om nyanlända kvinnor snabbare kan få ett jobb får det stora positiva effekter för både kvinnorna, barnen och samhället i stort, skriver debattörerna

Vi river hinder för nyanlända kvinnor

Skillnaden är tydlig. Tre månader efter avslutad etableringsplan har mer än var tredje nyanländ man ett arbete att gå till. För kvinnor är siffran knappa en av sju. Det är ett resultat som en feministisk regering aldrig kan vara nöjd med. Därför agerar vi. Vi undanröjer hinder och lägger förslag för ökad jämställdhet, skriver Magdalena Andersson (S) och Annika Strandhäll (S).

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Magdalena Andersson (S)
Magdalena Andersson (S)

Skulle utrikes födda kvinnor ha samma position på arbetsmarknaden som kvinnor födda i Sverige skulle vi se stora effekter, både i samhället och för individen. Arbetslösheten skulle minska markant och det offentliga skulle få ökade inkomster med hela 37 miljarder kronor. Och framförallt skulle 84 000 fler kvinnor ha ett jobb att gå till.

Vi har slopat vårdnadsbidraget, en kvinnofälla som systematiskt stängde ute utrikesfödda kvinnor från arbetsmarknaden. Nu röjer vi undan fler hinder.

I dag blir föräldrar som kommer till Sverige med äldre barn överkompenserade i föräldraförsäkringen, det tycker vi är orimligt. Trots att barnet är äldre och har mindre behov av vård av sina föräldrar får man rätt till alla 480 dagar. Det ändrar vi nu på. Lagförslaget vi nyss lagt till riksdagen begränsar rätten till dagar så att det motsvarar det antal dagar familjen skulle haft kvar vid samma ålder om barnet var fött i Sverige. Det gör systemet rättvist. Det gör också att utrikes födda kvinnor snabbare kommer ut på arbetsmarknaden. Alla föräldrar har rätt att ha ett jobb och försörja sig själv. Det är bra för föräldrarna, för barnen och för samhället.

Positivt för barnen

Förslaget får också positiva effekter för barnen. De kan börja förskolan tidigare, och får då tillgång till allt vad förskolan har att erbjuda, som att lära sig svenska, få vänner och möta fler delar av samhället.

Annika Strandhäll (S)

Steg för steg undanröjer vi hinder för jämställdhet. Samtidigt finns det fler insatser för att stödja etableringen på arbetsmarknaden. Ett exempel är att underlätta för nyanlända föräldralediga att börja lära sig svenska. Språket är en avgörande nyckel till jobb och det svenska samhället. Därför arbetar vi med förslag för att fler ska kunna lära sig svenska så tidigt som möjligt, det tänker vi komma tillbaka med så fort som möjligt.

Vårt mål som feministisk regering är tydligt och självklart. Kvinnor och män ska ges samma förutsättningar och möjligheter. Målet för jämställdhetspolitiken är att kvinnor och män ska ha samma makt att forma samhället och sitt eget liv. Vi fortsätter undanröja hinder och kommer före valet presentera fler förslag för ökad jämställdhet. Halva makten och hela lönen – det gäller alla kvinnor i Sverige.

Magdalena Andersson (S)

finansminister

Annika Strandhäll (S)

socialförsäkringsminister