Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Henrik Björnsson/Göteborgs-Posten
Bild: Henrik Björnsson/Göteborgs-Posten

Vi renoverar varsamt för att säkerställa att alla kan bo kvar

Bostadsbolaget är ett kommunalt bostadsbolag och därmed ett av stadens verktyg i utvecklingen av Göteborg. Därför vänder vi oss mot formuleringen ”vinstdrivande bostadsbolag”. Att vi har en balanserad ekonomi är förstås viktigt, särskilt för våra hyresgäster vars hyror används för att finansiera vår verksamhet. Allt överskott återinvesteras i våra fastigheter och i vår verksamhet, till exempel i de stora satsningarna i Hammarkullen, skriver Kicki Björklund, vd Bostadsbolaget.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Replik

13/3 Låt inte vinstdrivande bostadsbolag få makten över Hammarkullens framtid

Debattartikeln från boende och verksamma i Hammarkullen den 13 mars var framför allt riktad till Göteborgs Stad, men det fanns flera delar i texten som handlade specifikt om Bostadsbolaget och dessa delar vill vi gärna bemöta.

Bostadsbolaget är ett kommunalt bostadsbolag och därmed ett av stadens verktyg i utvecklingen av Göteborg. Därför vänder vi oss mot formuleringen ”vinstdrivande bostadsbolag”. Att vi har en balanserad ekonomi är förstås viktigt, särskilt för våra hyresgäster vars hyror används för att finansiera vår verksamhet. Allt överskott återinvesteras i våra fastigheter och i vår verksamhet, till exempel i de stora satsningarna i Hammarkullen.

Skribenterna är oroliga för att vi inte tar hänsyn till de riktlinjer som dragits upp av Göteborgs Stad. Strategin för utvecklingsområden som hänvisas till i artikeln är framtagen av vår moderkoncern AB Framtiden och beskriver på ett konkret sätt hur vi ska göra allt vi kan för att Göteborg inte ska ha några särskilt utsatta områden på polisens lista. Det innebär allt från olika trygghetsåtgärder till olika sociala investeringar.

Allt överskott återinvesteras i våra fastigheter och i vår verksamhet, till exempel i de stora satsningarna i Hammarkullen

Utöver detta ingår vi i olika nära samarbeten med olika aktörer för att ge de boende det de sagt att de vill ha – exempelvis en vårdcentral, bvc samt en välsorterad livsmedelsaffär.

Inför kommande renoveringar av lägenheter tillämpar Bostadsbolaget så kallad varsam renovering vilket säkerställer att alla kan bo kvar även efteråt. Detta genom olika valbara alternativ på renoveringen där basalternativet ger en mycket låg hyreshöjning. Inför upprustningen av torget arbetar vi för att hitta nya lösningar för bland annat Folkhögskolan och Folkets hus som båda är viktiga verksamheter för området.

Vårt fokus är de människor som i dag lever och verkar i Hammarkullen. Alla har rätt till ett tryggt och trivsamt boende i ett område som man känner stolthet över, var i staden man än bor.

Kicki Björklund, vd Bostadsbolaget